Category Archives: Blog and Beyond

Cara Buat Duit Paling Senang dan Mudah

Sebelum saya menulis ni saya minta maaf banyak kalau-kalau tulisan saya biss mengguris hati-hati tertentu. Tapi kena cakap juga sebagai panduan kita bersama. Saya banyak menerima mesej dan email berupa: “Tolong beritahu saya cara paling senang buat duit di internet” “Tolong ajarkan saya cara yang termudah buat duit” dan yang paling best “Tolong tunjukkan saya… Read More »

Kepentingan Berbeza Pendapat Dalam Komuniti atau Organisasi

Bila berhadapan dengan sebarang idea, cerita, hujah mahupun arahan, manusia biasanya akan respon dalam 3 cara; 1.    Benar-benar setuju dan cakap OK 2.    Tak tahu dan/atau tak setuju tapi cakap OK 3.    Cakap TAK OK sebab benar-benar tak setuju Golongan ke-2 kelihatan seperti talam 2-muka mungkin sebab, i) tak tahu dan malas nak ambil tahu… Read More »

Google Analytics vs Nuffnang Analytics

Ramai yang dah biasa dengan fungsi Google Analytics, yang secara amnya untuk kita menganalisa blog/website kita; dari segi jumlah pelawat, keyword, bounce rate, conversion rate dan sebagainya. Bagi pengguna WordPress, lebih mudah untuk memasang Google Analytics di blog kerana terdapat plugins yang boleh dimuat-turun terus ke dalam blog. Bagi pengguna Blogger dan lain-lain, boleh mendaftar… Read More »

Entry Yang Hilang

Saya pun tak tahu kenapa entry-entry saya telah hilang dari pandangan mata. Baru saja semuanya kembali normal, terutama entry tentang peluang buat duit dengan blog anda. Jom-jom mai hubungi saya 🙂

Peluang Buat Duit Dengan Blog Anda

Pengumuman ringkas… Saya ingin membuka peluang buat duit dengan blog anda. ya, blog yang anda sedang tulis sekarang ni lah. Sesiapa yang berminat untuk menulis advertorial bagi produk-produk di bawah:- 1. Produk vitamin semulajadi 2. Program latihan keusahawanan 3. Pakaian menyusu 4. Barangan bayi (barut, cloth puzzle) Sila email kepada saya di mommy[@]fahry.net dengan butir2… Read More »

Salah Faham Tentang SEO

SEO atau search engine optimization adalah perkara yang penting bagi internet marketer dan blogger yang mencari makan melalui blog. Bagi yang tak tahu apa itu SEO boleh baca di sini : Apa Itu SEO (Search Engine Optimization)? dan sini Apa itu SEO? Walau bagaimanapun, tak semua orang berjaya dalam menjadikan blog atau websitenya mesra-SEO. Malah… Read More »

Apakah Anchor Text?

Ini adalah anchor text. Anchor text adalah ayat/perkataan yang kita bila kita klik, ia membawa kita kepada laman yang mana telah di-hyperlink kepada ayat/perkataan tersebut. Dalam perkataan Anchor Text ini, Anchor adalah anchor text. Dalam perkataan Anchor Text ini, Text adalah anchor text. Itulah serba sedikit penerangan tentang achor text 🙂

Tips Jimat Masa Peniaga Part-Time : Outsource

Sekarang ni bagaikan trend, ramai orang yang mempunyai pekerjaan tetap, yang juga punya perniagaan part time. Dan biasanya jenis perniagaan yang dipilih, adalah yang berkala, misalnya seminggu sekali (macam jual di pasar malam) dan yang boleh buat di waktu tak berkeja (misalnya jual nasi lemak utk sarapan atau perniagaan secara online). Namun sudah pasti ada… Read More »

Bloggers, Jangan Bodohkan Diri Sendiri

Blogger bodohkan diri sendiri? Hm, mungkin setiap orang ada penafsiran masing-masing tentang memperbodohkan diri sendiri ni. Penafsiran saya, walaupun kita bodoh, tapi pandai-pandailah cover supaya kebodohan tu tak terserlah sangat. Tak salah pun jadi bodoh, tak masuk jel pun. Cuma mungkin untuk kesejahteraan di masa depan ada baiknya tidak menonjolkan kebodohan sendiri. Bagaimana cara membodohkan… Read More »

Mommy Lyna di Yoyooh!

2-3 hari ni seperti entry mempromo diri sendiri pula, LOL. Tak sangka pula saya, di celah2 kesibukan ni sempat lagi saya jadi Mommy Blogger untuk MamaBabyWorld, dan juga yang terbaru ialah Editor di  Yoyooh! (Sebut Yo-Yo-Oh) 2 tahun lalu blog My Super Kids telah dianugerahkan The Blog Squad Terbaik dalam The Blog Squad Yoyooh! Blog… Read More »

Mommy Lyna Sebaris Dengan Amber Chia

Siapa tak kenal Amber Chia, model famous yang cun melecun tu.  Sejak-sejak jadi mak ni pun masih meletup. Sekarang Amber duta kepada produk Avent. Aha, apahal pula Mommy Lyna sebaris dengan Amber Chia ni? Aha.. tengok ni, sebaris kan? Kan? Saya adalah salah seorang ‘Mommy Bloggers‘ bersama-sama Amber Chia, Intan & Mamapumpkin untuk MamaBabyWorld.com. Mama… Read More »

Blogger Murah vs. Blogger Bermaruah

Sekarang ni mempunyai blog seperti satu perkara yang biasa.. hampir semua orang memiliki blog. Ada blogger yang menulis blog sekadar suka-suka saja, ada yang menulis blog sebagai salah satu sumber pendapatan, ada yang tulis blog untuk cari populariti, dan macam-macam lagi. Pendek kata, dunia digital ni mempengaruhi hampir semua umat manusia. Namun ada satu benda… Read More »

Tips Hadapi Komen Sentap

Biasa bila kita enable blog untuk menerima komen, pasti tak terlepas dari komen2 berbentuk sentap, samada secara langsung atau tak langsung. Komen sentap boleh jadi komen yang menyentuh tentang entry, atau tentang peribadi pemilik blog. Apa yang patut kita buat dengan komen sentap? Berikut adalah beberapa tindakan blogger yang biasa kita lihat dalam menghadapi komen… Read More »

Tips Menulis Blog Berkredibiliti

Pernahkah anda membaca sesebuah blog dan merasakan bahawa “Bagusnya blog ini, nampaknya penulisnya begitu berpengetahuan dalam topik ini”? Inilah yang dikatakan ‘blog berkredibiliti’. Pembaca mengenali penulis blog melalui kualiti yang ada pada blognya, iaitu menganggap beliau sebagai seorang pakar dalam satu-satu bidang. Informasi dalam blog tersebut juga bukan sampah-sarap sebaliknya sesuatu yang boleh dijadikan rujukan.… Read More »

Tips Menulis Blog Berkualiti

Apakah blog yang berkualiti? Adakah blog yang berkualiti itu adalah yang mempunyai tulisan berbentuk ilmiah atau benda yang serius sahaja? Blog berkualiti sebenarnya agak sukar untuk dikategorikan. Walau bagaimanapun, ia memang wujud dan sangat banyak. Kualiti sesuatu blog bergantung kepada tujuan blog tersebut ditulis, dan kepada siapakah ia ditulis. Pembaca! Ya, pembaca blog yang boleh… Read More »

Tips Menulis Blog Yang Berkualiti

Blog yang berkualiti, setelah mendalaminya, saya mendapati ia adalah subjektif. Bergantung kepada tujuan dan personaliti penulis blog. Sesetengah blogger mementingkan content yang berilmiah dan bermanfaat. Sesetengahnya tidak meletakkan itu sebagai keutamaan. Kualiti bagi seorang blogger biasanya dinilai dari segi traffik yang diperolehi melalui blognya. Bagi blogger yang menulis blog untuk buat duit, kualiti dilihat dari… Read More »

Rahsia Kejayaan Irfan Khairi

Siapa yang tak kenal dengan Irfan Khairi? Jutawan internet yang berjaya mencapai pendapatan internet semasa usianya semuda 25 tahun. Ramai yang nak jadi macam Irfan Khairi. Atau sekurang-kurangnya punya blog/website yang boleh menjana seposen dua. Tapi… begitu mudahkah nak jadi jutawan internet seperti Irfan Khairi? Adakah dengan hanya mempunyai blog dan letak kod iklan (contohnya… Read More »