Cara Tulis Blog – Apa Nak Tulis Dalam Blog

by admin on July 8, 2010 · 21 comments

Majoriti blogger menulis tentang kehidupan, pengalaman, situasi diri sendiri dalam blog masing-masing. Ini memang benda yang normal lah, biasanya orang create blog untuk menulis tentang anak-anak, kehidupan hari2 dan sebagainya.

Tapi disebabkan tema seperti kat atas tu, iaitu tema tentang diri sendiri, amatlah besar persaingannya. Bayangkan ajelah dalam 100 bloggers, 99 tulis tentang diri sendiri. Pengalaman sendiri, perasaan sendiri. Kadang2 macam tulis diari pun ada.

Tak salah pun.Cuma kalau nak majukan blog ke next level, kena lain sikit dari biasa. Kalau diri sendiri kita sudah sedia unik, itu memang satu bonus. Jadi tak payah nak fikir2 jauh, tulis je tentang diri kita. Contohnya Chika yang tinggal di Austalia berkongsi pengalamannya dari kehidupan sehari2. Even, ramai yang google tentang ‘kehidupan Chika di Australia’. So, di sini Chika ada satu keunikan yang tak dipunyai oleh orang lain.

Jadi kalau mahu blog tentang diri, cari keunikan kita di mana.

Kalau tidak, kita boleh cari tema lain untuk menjadi tema blog kita. Tak semestinya kena deviate terus dari kehidupan kita, tapi maksudnya tak adalah tulis “Hari ni saya makan nasi, Semalam saya makan mi”. Maknanya benda yang lebih spesifik dan lebih istimewa dari orang lain.

Antara cadangan tema atau topic yang boleh kita gunapakai:

1. Tulis tentang sesuatu yang kita minat, suka dan seronok dengannya.

Contohnya hobi. Katakan kita suka memasak. Jadi kita mungkin boleh buat blog masakan. Untuk lebih best lagi, spesifikkan lagi tema masakan. Mungkin masakan Barat, atau masakan untuk orang sibuk.

Mungkin kita sukakan sesuatu benda, atau tempat, atau aktiviti. Mungkin kita suka menonton wayang. Kita boleh buat blog review tentang movie2 yang kita tonton. Dalam pada tu kita boleh bercerita pengalaman kita menonton.

2. Tulis tentang satu topik yang boleh mengundang komentar

Mungkin pelik sikit kalau kita tiba2 tulis tentang anatomi semut. Hanya peminat semut atau budak2 yang buat projek sains tentang semut saja yang akan baca post kita. Pastika topik/tema yang kita pilih adalah dekat di hati pembaca. Kalau benda2 hobi ni kan biasanya dekat di hati pembaca. Mungkin selain dari bercerita saja, kita boleh bagi tips2 berguna.

3. Cari niche yang lebih spesifik

Maknanya ia lebih menjurus kepada sesuatu pengkhususan. Kalau tulis pengalaman diri sendiri, ia akan jadi cacamarba, macam blog saya ni. Rojak, semua ada. Bagi blogger baru, susah sikit nak bina identiti dengan cara begini. Jadi, tentukan apa topik utama yang spesifik untuk anda tulis.

Contohnya, “Blog Masakan” ini agak broad dan pesaing pun ramai giler. Tapi bila kita buat “Blog Masakan Melayu Untuk Mereka yang Sibuk”, mungkin akan menarik perhatian ibu2 yang balik rumah jam 7 malam pastu kena masak segala.

So, set back & relax, fikirkan apa niche yang sesuai, draft dalam kepala otak dan terus tulis blog!

{ 21 comments… read them below or add one }

iswatie July 8, 2010 at 1:29 pm

saya tulis ikut hentam ja lah…..apa rasa hati time tuh..hehehehehe

Reply

Mommy Lyna July 8, 2010 at 3:57 pm

hehe asalkan selesa & enjoy, lagi best nk menulis kan?

Reply

Jeel July 8, 2010 at 2:02 pm

hentam kromo saje.. ape yg terlintas kt kepala, kawe taip.. hehe! kekadang tu dok terperap lam draft, x sempat publish.. hahah!

*gud info sis~~ i like

Reply

Jeela July 8, 2010 at 2:03 pm

huhu! typing error.. Jeela nama ku.. bukan Jeel.. huhu!

Reply

Mommy Lyna July 8, 2010 at 3:58 pm

heheheh itu taip ne hentam keromo ke cik jeela sampai nama sendiri pun typo

ahaks

Reply

mrsboan July 8, 2010 at 2:14 pm

really good info…i like…saya pun huru hara juga tapi byk pasal anak2 la…
.-= mrsboan´s last blog ..Cara elak anak tampal sticker bersepah =-.

Reply

Mommy Lyna July 8, 2010 at 4:00 pm

hehe tips keibubapaan tu ramai org cari tu :D

Reply

zaila / Mari Kelih Store July 8, 2010 at 2:21 pm

aku ikot suka jah, xspecifik tapi mostly apa yang aku suka & wanna share with my readers (readers??~ado ko yg baca blog picisan aku ni??)
hahahahaaa
.-= zaila / Mari Kelih Store´s last blog ..Time Management =-.

Reply

Mommy Lyna July 8, 2010 at 4:03 pm

mu ni mestila ramai peminat mari kelih store nak kenal siapa pemiliknya :D

Reply

Putramama July 8, 2010 at 5:48 pm

sy tulis blog bile ader ms free jer.. tp mmg berkisar kehidupan seharian.. bagus gak idea masak memasak tu.. ;p
.-= Putramama´s last blog ..Season 3 Cute Baby with TOY contest- =-.

Reply

zuls July 8, 2010 at 10:00 pm

TIp yang tentu saya pakai.. :) terima kasih kongsi ye
.-= zuls´s last blog ..Buat duit dengan Magpie – Kenangan Duit Pertama Twitter =-.

Reply

Fid July 8, 2010 at 11:25 pm

saya tak ada blog laa
kahkahkah
ai carca merba

Reply

mrsnik@meah July 9, 2010 at 9:33 am

saya mmg nak tulis blog ttg cara memasak utk mereka yg bz’ idea ku tuh long’…dah ade gambar, tp cane nak letak? rasenyer dah tau identiti n keunikan diri ini tp teknikalnyer bab it ni i lemah, mane fanction nak letak gambar dlm post kite tuh, kalu dlm profile bolh browse jer..itu reti ler i..p~b..owh, malunyer saye budak baru belajar…

Reply

kaklong nuzula July 9, 2010 at 5:13 pm

tulis apa yg boleh dikongsi dgn org lain.. huhu..
.-= kaklong nuzula´s last blog ..Beberapa sistem- kaedah untuk ajar anak membaca =-.

Reply

meah July 9, 2010 at 8:35 pm

itulah, mintak hubby tolong, dah makin paham sket, tp sian ler anak, selalu blik umah ngadap die jer, tp xper..kena usaha kuat!! hehe, visit my blog n see how i’m living my life…http://mrsnik.blogspot.com

Reply

maui_wifey March 31, 2011 at 10:48 am

sy lebih suka share sesuatu yg org blh tmbh info..tp bkn info yg berat2…hehe….kalo tak dgn sy2 sekali pening xphm aper yg sy merapu kat blog ni…tp still berpegang pd pesan hasben…”xsumer benda boleh citer”..
maui_wifey´s menulis tentang ..Berbaloikah Dgn Size S ItuMy Profile

Reply

maui_wifey March 31, 2011 at 10:51 am

anyway, tq for info ya..sharing is caring!
maui_wifey´s menulis tentang ..Berbaloikah Dgn Size S ItuMy Profile

Reply

bie May 11, 2011 at 5:34 pm

saya buat adsense jugak.. adsense x banyak masuk ,sen2 jer.. knapa iklan murah sangat.. yer mommy.. saya dari kuching memang rasa nak ikut kelas mommy.. tapi bajet belum ader.. insyaallah.. kalau ader rezeki saya nak belajar dengan mommy pasal adsense.. bolehkan mommy sebab yuran mommy murah sangat..

Reply

LINA July 11, 2011 at 12:18 am

salam kpd semua usahawan internet,
Sedang cari peluang BUAT DUIT di internet?pendapatan saya 4 angka seminggu secara part time dan santai di rumah.MUDAH,SELAMAT&LUMAYAN.Join saya secara PERCUMA di http://www.bisnesonline.cc/linakhairulnnisa.Belum cuba belum tahu,dah cuba tak sabar nak tahu…

Reply

Asfela Stella June 12, 2012 at 7:09 pm

xphm la

Reply

dscarnia September 4, 2013 at 12:14 am

Saya pun dari dulu tak reti-reti nak stick pada satu niche. Akhirnya jadi laa blog biasa-biasa je.. huhuu..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: