Cara Nak Cepat Dapat Anak, Nak Anak Kembar dan Sebab Sukar Mengandung

by Mommy Lyna on February 12, 2010 · 70 comments

Recently we are discussing about pregnancy.. how to get pregnant quickly… etc. lah. The ‘we’ are my group of friends who call ourselves as ‘KGB’. So I just wanna share some excerpt from our discussion:

Norm (bukan nama sebenar):

"saya ade masalah sikit sebenarnya nak dapat baby..huhuhuhu.. saya kene makan ubat utk besarkan ovum saya..kalo tak kecik jek..so tak boleh ler jadik baby
Hari tuh dah makan ubat..lepas tuh saya stop..sebab ubat tersebut membuatkan saya hilang selera makan..mane boleh…

Saya dah makan clomid + (metaformin)..baru telur saya besar.."

TJ (bukan nama sebenar):

"penyakit telur kecik ialah dinamakan polycystic ovarian sydrome (PCOS). ini disebabkan hormon (LH + FSH) yg tidak stable dlm diri anda. kemungkinan disebabkan hormon lelaki yakni (testosterone) terlalu byk menyebabkan telur tidak matang ataupon disebabkan berat badan yg berlebihan kerana badan menjadi insulin resistance.
cara untuk mematangkan telur ialah dgn memakan clomid. clomid ini berfungsi untuk mengelirukan body dgn menutup impulse tertentu dan menyebabkan body merasakan estrogen tiada dlm badan. bila ini terjadi, body akan mengeluarkan hormon LH + FSH dgn kadar yg banyak. so telur pon bleh membesar.
clomid tu bole dimakan dlm mase 3-6 bulan sahaja. sbb success rate die mase awal2 je. lepas 6 bulan kene stop."

Yatt (bukan nama sebenar):

"Saya dulu pun lambat jgak dapat baby. Mmg berdebar jugak la mula2 tuh.
Skali saya plak kene period pain yang kerap lps saya nye 1st keguguran.
Before that saya mmg tak penah ada period pain.
Dalam keadaan pelik2 tuh saya ajak husband gi jupo specialist.
Doctor suspect saya kene endometriosis. So, die kata kene buat laparoscopy untuk determine betul ke ada endometriosis. Doctor nak bg saya ubat hormone sbb dio napok saya mcm beria sangt nak pregnant.

Padahal doktor kata standard lah, berapa % tah akan mengandung automatic lps kahwin.
Certain % lg tuh after 2 years kahwin. Nothing to worry.
Duk fikir2, saya mls nak buat perubatan moden ni, saya gi jupo dengan doctor homeopathy dekat Kepong tak silap.
Lps make ubat doc tuh dlm masa sebulan and after saya balik satu activity sukan2 yang kompeni buat ni then saya pregnant.

Kronology of events dia,  makan ubat homeopathy-> main sukan-> sakit urat-> berurut.

Actually exercise penting untuk increase kan hormone orang perempuan nih. Kalo tak exercise hormone testosterone akan lg bnyk dr hormone wanita.

Yang ke-2 nya berurut pun penting jgak, sbb die bleh baiki perjalanan darah and betulkan urat2 kita.
Kalo nak makan ubat hormone bleh je. Tp nya, kene pk jgak, kalo makan ubat hormone selalu long term effect die kene breast cancer.

Mula2 saya tak tahu. Tp masa gi jupo doc homeopathy ada kakak ni kene breast cancer. Dia kata sbbnya die makan ubat hormone sekian lama psl problem nge period dia. Dia kata makan ubat hormone memang every 4 months kene gi buat mammogram. Selama dok buat mammogram tuh takde nampak apa2.

Skali masa MAKNA pegi wat check up free kat tempat dia, doc kata die ada breast cancer mcm peringkat teruk dah. Sian kakak tuh, die tak nak operate dulu nak try homeopathy. So, saya tak tahu la jd ke tak.
Masa saya pregnant dulu, early pregnancy until 4 months kandungan saya, saya dok bleeding je. Doc bg saya makan ubat hormone untuk kuatkan rahim.  Skali saya terbaca dkt phamplet dlm kotak ubat tuh, dio kata kalo lepas makan ubat tu rasa lain mcm dengan breast dio suruh buat mammogram.

Kesimpulannya, jgn makan ubat hormone. Try la biodex.
Kawan saya ada cyst dlm rahim die, lps operate buang die make biodex. Pregnant dapat baby dah sekarang ni"

TJ:

"Masalah period yang sikit di kaitkan dgn irregular period cycle.Itu bermakna ovulation jarang2 berlaku. Ovulation selalu berlaku pada hari ke 14 kitar haid bermula jika cycle period awak tetap 28 hari. Kalo tidak tetap, cara mengira hari ovulation awak ialah ia berlaku pada 14 hari sebelum next period datang. For example, kalo kitar haid 35 hari, hari awak ovulate ialah 35-14=hari ke 21.

Orang yg irregular period ini biasenye susah nak pregnant sebab tak tau die ovulate ke tidak. Huhuhu

Ovulation ialah process di mana follicle (telur) yg matang pecah dan mengeluarkan ovum. Setiap bulan akan ada satu follicle yg terbesar yg akan pecah pada mase ovulation.

Kalo kite makan clomid, potential untuk dpt anak kembar meningkat 10% sbb ada banyak follicle yg pecah kuar ovum. "

Norm:

"Salah satu cara utk orang2 irregular cycle adalah monitor BBT…yang nih ade budak tempat keje I buat  and Berjaya ler..sebab dia pon style irregular period "

Scha (bukan nama sebenar):

"Saye pun lmbt pregnant..tp mase tu x pressure sgt mungkin sbb geng2 lain pun x kawen n blum ade anak lg.. Tp lama2 cuaks jugak…huhu..

Lebey kurang nak dekat setahun after kawen, kitorg decide nak gi check..after setahun tau..sbb kitorg pk timing kitorg jumpe mungkin x kena dgn my ovulation time..mase tu kan saye kt LBU, en suami kt KRT..jumpe 2 minggu skali..kekadang tu saye period, so tiada ape2 yg berlaku..hehehe

Kt LBU xder specialist, so kitorg gi GH jek..tp xder rezeki nak check sbb ape tah..dia suruh dtg next week nye tu plak..sebelum tu, saye dah start minum ape tah air tu..utk detox..yg nak bg senang berak tu..nak bg cepat hadam makanan tu..sbb hubby saye suke minum, seanng nak ‘melabur’ katanya..saye x pernah minum..tp saye beli jugak..yg mmg khas utk perempuan..sbb bace kt pamphlet dia, ‘bole atasi masalah kesuburan..’

Saye dah amalkan sebulan..kirenye hampir nak abis sekotak tu..satu sachet sehari..by the time saye nak  pegi balik ke GH utk check tu, saye rase sesuatu kelainan ..mcm period saye dah lama x dtg..hahhaah..so saye check, dan Alhamdulillah, saye confirm pregnant. Saye pun x jadi gi GH dan terus stop minum air detox tu sbb takut dia detox skali baby saye..hehehe

So moral of the story..saye rase, mungkin dlm badan saye ader benda2 yg menghalang percantuman ovum dan sperma itu..wahh gitu..walaupun x terbukti secara scientific kena mengena salur penghadamn dan tmpt peranakan, tp saye rase mesti ader sbb nape lepas saye minum detox tu baru ‘lekat’. Mungkin kebetulan, wallahualam..

Jz sharing kot2 ader yg nak cube..tp saye x igt la ape nama produk tu..dia ala2 Bidadari, Sendayu TInggi, etc..

Oh yea..pasal exercise tu, btul jugak kot..sbb saye pregnant selepas aktiviti wall-climbing & berbasikal separuh pulau…"

Hasn (bukan nama sebenar):

“Sy skarang pun ada masalah ngn telur yg xmatang… Pernah mkn clomid gak… Tp doktor ckp mcm xmenjd je… So dh stop… Supposedly kena amik last clomid tuk last session, tp bz lak n xsempat nk follow up…. Sy lepas miscarriages ari tu jd period yg xmau kuar…. Jd mcm segaris je kat liner… Pastu g jumpe doktor, die bg duphaston tuk force period kua… Huhuu… Pastu period byk laa… Skang dh x follow up…. Tp btul laa … Possibility tuk dpt twins 10% ble amik clomid…. Sy ari tu ada 2 gak… Tp nk wt camne lom ada rezeki…. Ada membe sy dpt twins gak..  if nk try leh gk… Hehehe…

Nasihat sy laa kan… If nk amik clomid or apa2 ubat tuk subur, mental ngn fizikal kite kena ready… Xleh tensi2… Skang ni sy kena control emosi… Kdg2 tension keje yg buatkan kite nye hormon x stabil…. Haha… Tp nk control tu susah… Ada org ckp amik habatussauda pun ok gak… Mcm kopi goji… Wallahua’lam….”

—————————–

These 2-3 days in the radio dok dicuss pasal pembuangan bayi. Yang dah sah nikah ni sikit punya kepingin nak anak, yang belum nikah buang anak sana sini. Apa kata kasik diorang ni makan ubat hormon je :D

{ 70 comments… read them below or add one }

mama amir n iman February 12, 2010 at 11:04 am

Semalam after baca pasal newpaper pasal bunag bayi ni, kesian pada yg betul berusaha nak dapatkan anak, Yg xnak pulak, main buang jer. Apalah nak jadik dgn masyarakat kita hari ni. Nauzubillah.Saya rasa masyarakat kene ambil berat hal ni, kene mainkan peranan as parents, masyarakat dan juga pemimpin.

Reply

CikLilyPutih February 12, 2010 at 11:59 am

Lina,
leh tanyakan scha ubat apa yang dia makan tuh?
thks
.-= CikLilyPutih´s last blog ..Pasal Ayam Kenny Rogers =-.

Reply

Mommy Lyna February 12, 2010 at 6:16 pm

Alamak Cik Lily, dia pun tak ingat namanya tapi katanya Nama Melayu dalam kotak kaler Oren.

Reply

zuhaini February 12, 2010 at 12:09 pm

oh… ada masalah gitu eh..? siannya…
.-= zuhaini´s last blog ..Are we slowing down? =-.

Reply

LeeN February 12, 2010 at 1:27 pm

mu tak abih-abih ngn “siannyee…” hahahaha..
.-= LeeN´s last blog ..ammi: bekerja seperti hidup 1000 tahun lagi, beribadah seperti mati esok… sejauh mana anda faham? =-.

Reply

Afidah February 12, 2010 at 12:35 pm

semua tu betull.. my sister dah 5 tahun kawen x da anak .. da macam2 usaha buat beribu2 duit abis .. buat IUI da 6 kali and semua gagal.. tapi dia x give up, kali ke 7 buat terus lekat and twin.. now twin tu da 2 taun…

Reply

salzahari February 12, 2010 at 12:45 pm

saya juga ada masalah susah lekat…saya percaya masalah hormon dan irregular period. namun alhamdulillah ketiga-tiga anak saya setakat ini tanpa ubat! hanya solat hajat, doa Awal Muharam serta doa2 org pergi Mekah serta doa dan usaha kami suami isteri yg membantu mudahkan rezeki….

Reply

m0mmyofTRIPLETSplusONE February 12, 2010 at 1:09 pm

ha tapi jgn pulak yg baca entry ni gi mandai2 makan clomid. nk makan clomid kena ade supervision. lyna i rase u kena buat * kt situ. inform org jgn gi cari clomid makan sendiri without doctor’s prescibtion.

i antara mereka yg period tak regular, ade pcos dah amiq clomid ;)

Reply

LeeN February 12, 2010 at 1:28 pm

hoh. panje crito kesimpulan mu se-toet itu jah… buat haku rasa nak tergelak-gelak.. heeeee.
.-= LeeN´s last blog ..ammi: bekerja seperti hidup 1000 tahun lagi, beribadah seperti mati esok… sejauh mana anda faham? =-.

Reply

Zety February 12, 2010 at 4:02 pm

Tang exercise tu saya setuju.

Ada sorang officemate ni, lepas dia gugur susah sangat nak lekat. Lepas tu, dia rajin ikut saya pi gym (yelah masa tu saya dah nak kahwin haruslah kuruskan badan – tapi tak kurus pon haha).

Tak lama lepas tu, dia pregnant. After three years kahwin. Alhamdulillah.
.-= Zety´s last blog ..Berusahalah! =-.

Reply

puan yaya April 17, 2010 at 7:25 pm

saya ada masalah haid tak teratur…….dan tahun ni dah masuk 2 thn saya kahwin…tp masih belum i kurniakan baby……rasa sedey bila tau member2 yg kawin selepas saya semua dah ada baby…

Reply

zie August 9, 2011 at 3:24 pm

em…sma la msalah piriot…. mai tak mai…. sya kwin dlu pada member2… tapi depa ada dlu… sdih.. dh mcm2 cra dh cba….

Reply

ila October 12, 2011 at 10:49 pm

saya pun sedey gak dh 7 bln kawen xde anak lg,sepupu yang kawen lps saya semua dah ade anak.mak mertua dh mengharap sangat nak ade cucu,sedara mara semua dah sibuk bertanya.ape lah nasib

Reply

aziezatul April 21, 2010 at 10:16 pm

Salam!
Masaalah kite kt cni lebih kurang same jer. dh 8thn kawen. saya pun period x teratur n pi check doktor kami suami isteri ada masaalah hormon. dh mcm2 ubat try tap period mcm tu gak. thn lps 2x jer dtg itupun lps jumper doktor. sekrg nie cuba produl DCL n gune pad herba avail plak br masuk 4bln gune. doa n harapan moga mendtgkn hasil.

Reply

kecian mama August 10, 2010 at 4:51 pm

saya pun x de rzeki lg pas 2 thn kwin…kwn2 yg kwin pas sy smua dah de bby…sdih gler ble mgenangnya….sy otw check up kat hspital….de cre2 lain x nk dptkan bby…sy dah buat2 mcm2…berurut, minum air ustaz bg…ubt2 mcm2…herbe2…tp still x de rzeki lg…sy pun de mslah kitar haid x teratur….

Reply

eda sedih October 31, 2010 at 11:27 pm

sy faham sgat perasaan awk…sy pun alami masalah yg sama….kita sama2 berdoa moga ALLAH mendengar rintihan hati kita…INSYAALAH…

Reply

zie August 9, 2011 at 3:21 pm

ya….buat la sembahyang hajat… eda dok mana….

Reply

eda sedih October 31, 2010 at 11:21 pm

saya dah 2thun kwin..masih blum ada rezki lg,kami suami isteri teringin sgat nk baby…kitaran haid sy ok…setiap bulan datang,tp sy ada segugut setiap kali priod….dh cuba berbagai cara urut,minum air ustaz,mkn biodex,jumpe doc..doc cakap hormon sy ok…xde masalah..tp sy mempunyai 2 rahim..mula2 tu sy agak plik jgak..tp redha jela,doc kate sy blh mgdung tp jika mgandung mayby akan ada masalah sperti byi snang gugur,pra matang…hati sy hancur sngat ble dgar tu..rase nk mngis depan dktor tu..tp sy sbar..bdoa byak2..skarg sy terfikir ntk ambik anak angkat tp,susah untuk dicari..hati ni sdih sgat bila kwn2 yg bru kwin dh ade baby…tp tak tahu nk wat ape…hanya redha & bdoa kpd ALLAH yg maha esa…

Reply

zie August 9, 2011 at 3:19 pm

sedih nye dengar kisah ieda, kta sma2 brdoa, agar muda-mudahan ieda dan sya di anugerah kan ank…. sya pn tak dak anak ada masalah hormon, sedih gak la….

Reply

jives November 18, 2010 at 11:19 am

i dh kwin 4 tpi msh lum de ank dh bnyk i abskn duit smpai skg x dpt juga

Reply

rekha royani January 27, 2011 at 12:30 pm

sy dulu pun ada masaalah haid tak teratur…. kadang2 tu 6 bulan br dtg haid…
tapi Alhamdulillah… lepas 2 bulan kawin dan pregnant. Kadang2 bila kita fikir balik, semua ni kerja Allah. tapi tak salah kalau kita berusaha kan?
Cuma sekarang ni teringin nak mengandung lagi… cuma belum ada rezeki lg untuk dpt yg no. 2 agaknye. Insyaallah….. Semoga allah makbulkan doa kita seorng wanita……amin……

Reply

milah February 19, 2011 at 5:11 pm

teringin nak dapat baby kembar…walupun pun tau ni adalah rezki setiap pasangan..keturunan saya mmg ada kembar majoriti kembar seiras…

Reply

nita March 7, 2011 at 1:04 pm

ermm… nita pun sama.dekat 2tawum kawen tp belum ada tnda2 lg. dh g spital. g urut. sembhyng bedoa, tp……. ntah la. skang tgh mencuba biodex. mudah2an la tuhan bg rezeki sebb mmg dh teringin sgt. kesian dkt suami….

Reply

nita March 7, 2011 at 1:06 pm

sedih… kecewa..tlog lah kengkawan…

Reply

fina April 5, 2011 at 4:30 pm

fi pun tkut bila citer bab anak,sbab fi stiap kali datang piriot selalu kena senggugut.kalau ikut pada keturunan mak fi ramai anak.adik beradik fi 16org dan suami fi plak kembar…..ape pn fi berserah kepada ilahi dan yang penting fi dengan suami sntiasa berdoa kepada Allah s.a.w….

Reply

nita April 22, 2011 at 12:56 pm

fina dh kawen ke

Reply

mis lily April 28, 2011 at 3:43 pm

nita,

biodex mcm mana? ok x?

Reply

yan June 23, 2011 at 3:09 pm

sy dh kwin 6 thn lbih….bru kguguran Jan lepas….pastu 3 bulan x dtg priod…terus jumpe gynea ppum…skrg ni trima rwatan ksuburan…sdang makan clomid dan doc sruh trunkan brat badan scara natural (tnpe ambik ubat2tan or herbs)…harap2 ade rzki kami pasni….ermm, gynea ade gak bgtau yg Biodex x dsarankan ambik ketika kite mkan clomid…

Reply

nita July 1, 2011 at 1:39 pm

seronok kan yan sekurg2nya penah asa cmna perasaan bila dh tau diri kita ni mengandung….nita sampai sekaran gbelum dpt rasa………..

Reply

chah July 6, 2011 at 4:11 pm

saya pulak dah ada sorang anak tapi lepas 3 thn umur dia saya kena cist & buat laproscopy pd 2007, tapi sampai sekarang tak dpt2 lagi 2nd baby, skrg my 1st son dah 10 yrs old..sian tak dpt adik lagi..mcm2 ikhtiar dah kami buat..

Reply

zie August 9, 2011 at 3:14 pm

slm smua, sya zie, sya menpnyai msalah hormon tidak seimbang, kilnik suwasta sya dah pi, kilnik kerajaan pun sya dah pi, cra urutan pun dah pi, tapi masalah piriot sya tetap tak normal, dari bulan 6 sampai kehari ni, piriot saya tak datang2….. sedih saya, tak tahu nak buat apa dah… saya ingin kan cahaya mata, tapi dengan keadaan saya macam ni….

Reply

misty August 10, 2011 at 8:49 am

salam zie..

awak jgn sedih oke.. period sy pun x betul sgt.. last period bulan 5 smpi la skang.. ari isnin lepas sy g klinik.. igt nak minta ubt trn drh jer..sbb lama sgt.. dokter wat scan tp dia cuma nampak lapisan drh tebal jer.. tp dia x puas ati..amik darah.. suh wat ujian serum beta g.. (detect hormon kehamilan).. semalam keluar result..mengikut result tu.. maybe lam 3week preggy.. :) mudahan2 awak pun sama.. so jgn la makan sebarang ubt.. walau x trn drh.. g la klinik..wat scan n ujian darah dulu.. mana tahu..awak preggy ..cuma lum nampak… :) mungkin mahal sket la.. lam 130 sy kena aritu.. tapi.. its better than kita buta2 makan ubt.. ;) good luck.. :)

Reply

anna August 10, 2011 at 12:06 pm

saya pun hadapi masalah ni. cuma kes saya ni mb lain sikit.

saya sudah berkahwin (almost 1 tahun) dan dah lame x period ( sejak sebelum kawin lagi). saya nak cuba jalani rawatan kesuburan di klinik tapi saya kurang keberanian dan xtau nak mulakan macamane.

boleh tak sape2 bantu saya?nak cakap pe kat doktor pun saya xtau nak mula.tq all

Reply

misty August 10, 2011 at 2:05 pm

salam anna,

yg terbaik..pergilah jumpa pakar sakit puan dulu.. betulkan kitaran haid dulu. sbb, haid menanda adanya pengeluaran ovum utk disenyawakan. nasihat sy.. awak glah jumpa dokter dulu.. dia akan check nape period awak x turun.. maybe tersumbat or hormon x betul.. so dia akan try bantu awak apa yg boleh. lain2..sebagai hambaNYA, kita berdoa,berserah dan tawakal.. DIA Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk kita..

Reply

anna August 11, 2011 at 7:43 am

salam misty,

tq atas nasihat awak. saya nak tanye sikit, kalau kite g hospital, department mane kite nak kene tuju? mane yang ok, hospital gov ke private punye?

Reply

misty August 11, 2011 at 9:06 am

salam anna,

kalau mampu, pergilah ke klinik swasta.. checkup x mahal sgt.. at least utk clarify problem dengan cepat.. kalau pegi hosp gov.. pegi bahagian sakit puan (o&g ).. awak tggl kat mana? berapa tahun dah kawin.. n berapa umur awak-hubby. hubby merokok x? just asking.. :)

Reply

anna August 11, 2011 at 9:14 am

o…tq kasik info.

saya kat jb.unur kami 27, kawin xsampai setahun lagi, tp mak mertua da tanye2.tu yg stress sikit. nasib baik hubby ok & banyak kasik motivasi. hubby xmerokok. kenapa yer?ada kesan ke kalau hubby merokok?

Reply

nita August 11, 2011 at 4:38 pm

ana,
sy pun kes mcm wak. mtue dh mula tnye2. tensen lah!

Reply

ila October 12, 2011 at 10:57 pm

saya pun sama metua dh tanya2,sedra pun dh tanya2….tension sgt2

Reply

nita October 13, 2011 at 4:31 pm

tu la..mmg tensen sgt2..sepatutnya dieorng kna la lbih fhm..tp lg nk pressure kita lak dh..bkn kita xnk tp dh mmg bkn rezeki kta,nk wt cmne kan…sbr je lah.nyta ni lg tensen.mak mtua plih ksih..kkk ipar lak beranak setahun sorg.ni tgh mngdung lg.dh tu k.ipar tu gada2 lak tu.eksyen sgt kt kite ni….ksian nyta kan..ape lah nasib…

Reply

misty August 11, 2011 at 9:18 am

anna, ade ym x? leh kite cerita panjang… hahaha…

Reply

anna August 11, 2011 at 9:47 am

misty, nak emel awak, nanti kite add

Reply

misty August 11, 2011 at 10:54 am

anna, sakura_lady at yahoo dot com

Reply

nita August 11, 2011 at 4:37 pm

misty,
awk ni mcm doc le.awk dh ade baby ke..

Reply

nita August 11, 2011 at 4:36 pm

hai..

sy baru amek rwtn kesuburan 1cycle. tp bulan ni piyod dtg lg.

sy ggl lg….

Reply

Linda September 14, 2011 at 4:31 pm

Saya dah berkhwin 1 thn 4 bln..tpi still lm Ada bby

Reply

mummy November 15, 2011 at 4:51 pm

saya nak tanya macam mne nak thu hari kte subur ye… sy first period 5/11 habis period 12/11.. sy dh kawin 8 bulan tp bl0m ad bby..

Reply

adawiyah December 4, 2011 at 12:49 am

dlu sy pn mcm u all..bke internet cri petua la..ubat2 la nk bg senang mengandung.. mcm2 wt tp tetp x de rzeki.. last2.. sy minta mak sy doa kan coz doa mak nie makbul.. n sy mkn asid folid.. bla time “bersama” gn husband,kte kne enjoy.. jgn pk wt smata2 nk anak n t’paksa.. dan lepas 6 bulan kawin sy dh pregnant… alhamdulillah..

Reply

hani December 6, 2011 at 4:19 pm

salam..hai… byk cite sy dgr kt atas2 tu… u all… saya bru je balik dr klinik.. pegi check coz period tk dtg 2 bln.. sy bru je kawin 3 bln.. (2/9)… last period 3/10.. lpas tu smpai skrg lum period..test pregnancy -ve..check kt klinik pakar sakit puan td..doc gtau kmgkinan sperma tidak matang menyebabkan ktdkstabilan hormon.. leh sape2 gtau cmana sperma tk matang tu? hubby mmg hisap rokok… saya plak kitaran haid tk teratur..tp tiap2 bln dtg…cume tk tentu trikhnya. huhuhu.. sedih sgt dgr cite kwn2 kt atas tu.. sy hrap ade rezeki drNya nti..kite semua berusaha n jgn lupa sentiasa berdoa kpdNya.. insya allah ade rezeki kite nti…

Reply

lyana de January 10, 2012 at 2:36 pm

amin

Reply

lyana de January 10, 2012 at 2:32 pm

sy udab kawen 6 thn uda mcm2 uda sy wuat berurut,minum ubat tradisional prnh minum biodex tp apa leh wuat owg ckp x ada rezeki…..luluh ati ni dgr kwn2 uda mgandung doktor ckp x ada apa mslh termasuk suami tapi akhir2 ni period sy ndak menentu mayb stress ..uda jg cuba ubat clomid tu tp x ada apa2 ya allah besar tul dugaan nie kadang terasa jg ingin suami kawen laen tp sudut ati q x sggp rasa y walo agama kta membenar kn insyallah sy pasti ini ujian prlu di hadapi penuh redha.

Reply

NIzda January 11, 2012 at 3:26 pm

Hi salam semua,
sy br balik dr klinik td.21 hb ni genap stahun sy kawin.tp masih belum ada rezeki dapat zuriat.period sy pun xteratur. br2 ni saya period setelah 5 bulan xperiod.tu pun lepas makan duphaston yg adik sy bg (adik dokter general).yg lagi buat sy takut lepas habis period dlm 8 hr period dtg lagi. td pegi jumpe pakar dia bg saya ubat pil perancang (yasmin). tp sy takut nak makan sbb slalu dgr org ckp makan pil prancang lagi buat susah dpt baby. ada sapa2 boleh komen. tq…

Reply

ss February 7, 2012 at 7:00 pm

salam….sy pon meglami mslh yg sm,sedi sgt…wlupon da kwen bru 8bln but suami ingin sgt ank tp period sy xreglr….tension sgt….

Reply

zu February 11, 2012 at 1:15 am

salam, tumpang simpati baca citer rakan2… saya nak kenalkan produk kesihatan slim diet 2 bg yg mengalami masalah berat badan, melalui testimoni yg lepas masalah haid tidak teratur dan masalah kesuburan mampu diatasi seterusnya menggalakkan kehamilan… mainly produk ini adalah untuk mengalakn pembakaran lemak dlm badan but at the same time amat membantu mengatasi masalah dalaman tak kira lelaki atau wanita… selain drpd itu produk alpha lipid juga mampu mengatasi masalah resdung, tkanan darah tinggi, gout, migrain serta pelbagai masalah kesihatan lain. sila ke blog http://www.mamasmallwardrobe.blogspot.com atau email mamasmallwardrobe@hotmail.com

Reply

anny March 8, 2012 at 11:52 pm

Sedang hamil usia minimum 10 minggu? Mau tahu jenis kelamin bayinya perempuan atau laki-laki? hanya dengan URIN di pagi hari, dengan IntelliGender, anda dapat mengetahuinya dalam 10 menit!. Buatan Amerika, kini hadir di Indonesia. kunjungi kami di http://www.IntelliGenderIndonesia.com atau hubungi call center di 085221331555, bisa juga melalui sms ke nomer tersebut, BBpin: 21e31aca. So? Kenapa harus menunggu sampai bulan ke 5-6 melalui USG untuk mengetahuinya? get yours now! Ssst… The only one in the World!

Reply

sayang April 3, 2012 at 12:37 am

errmm… banyak dugaan yg Allah bg kat kita sbb DIA sayangkan kita.. Sy dh kawin 14 thn. Masih belum ada anak bkn sbb x pernah mengandung. Tapi dah 4 kali ngandung tp gugur dlm masa 2 bln kandungan. Ikutkan kalau sy x gugur yg 1st tu, anak saya dh umur 13 thn. Bygkan jika kandungan yg ke 2, 3 & 4 pn x gugur, mmg dh meriah keluarga saya. Tp sy & suami redha & tetap usaha sbb jika kita x usaha, Allah x bantu kita.. Cuma yg penting, jgn stress & asik bandingkan kita dgn psgn lain yg ada anak.. Kita kena ingat, yg ada anak pn ada jgk dugaan yg diberi olehNya.

Reply

Rina As April 4, 2012 at 6:22 am

Banyak sekali para ibu2 yang mengalami masalah terhadapat kesuburannya.
Share ini menjadi inspiratif dna sangat mendidiki buat saya, terima kasih
Rina As´s menulis tentang ..Cara Daftar Dan Verifikasi / Klaim Blog di AlexaMy Profile

Reply

nik April 11, 2012 at 10:00 pm

sedih dengar cerita kawan..=( saya pun dah nak dekat 2 tahun kahwin…saya sabar menanti sehingga kini…Insyaallah ada rezeki kami nanti….amin

Reply

Ibu Sunyi April 13, 2012 at 1:07 pm

Hai semua..dah tiga tahun aku berkahwin..dah bermacam usaha dah aku lakukan..(jumpa doktor, jumpa bidan untuk berurut dan sebagainya)..sampai sekarang belum juga..kepada ibu2 di luar sana..tolonglah saya

Reply

ct May 18, 2012 at 11:56 pm

Salam….sy dh kawin 4 tahun tp lum ade rezki anak lg…bile terbaca citer kawan2 kat sini, rase sedih tapi hepi ckit sb ade tempat utk meluahkan perasaan sedih ni, jumpe org yg sama nasib ngn kita….byk dah usaha buat, jumpe doktor kate ok, urut pun ok, mkn supplement, etc2 tp lum de rezki….jeles sgt ngn org lain yg br kawin terus pregnant…

Reply

ain May 28, 2012 at 8:24 pm

salam…saye dah kawin kat 2 tahun tapi belum di kurniakan cahaya mata mybe blum ade rezeki kot…saye dah cube mkn ubt hormon 5 bulan saye makan pas tu saye pi jumpe pakar balik dia cek gune yurintest dokto mengatakan saye mgndung pas saye jumpe pakar selang dua mingu tbe2 saye di datangi warne2 coklet..pas tu tbe2 saye priod emmmm rase sedih sangat…dan saye rase cam nak putus ase je…saye cube pi jumpe pakar balik dia kate saye x mengandung…..dia kate suruh turun kan berat badan dan berusha…

Reply

achik May 29, 2012 at 4:42 pm

salam…saya sudah berkahwin hampir setahun,tapi masalah saya kitaran haid yang x teratur dan kerap berubah,contohnya kitaran haid dalam 20 hari,29 hari,24 hari,adakah kitaran ini mengganggu tahap kesuburan saya untuk mengandung?tolong beri penjelasan dengan lebih jelas,sebab suami ingin sangat anak…

Reply

ain May 29, 2012 at 5:29 pm

achik…mybe tu perubahan hormon kot sebab ain pon dulu mcm tu gak pas tu dokto kate benda yg same perubahan hormon kite…emm sedih kan rase nye…ble kite betul2 nak dan2 la blum ade rezeki…kenape ye kalo org tak kawin senang je dapat anak…kan…em ain pon same cam korang gak nak sangat2..tapi nak wat cm ne kena la tungu……dan berusha ye munkin….dan banyak2 berdoa…semoga cepat dapat baby cam org lain…may husbend pon dah teringin dah…nak ade baby …kdg2 balik kerja terase sunyi pulak kan…kadang2 malu mber2 sumer dah ade anak…walau pon kawin muda teringin gak nak baby….

Reply

ima May 31, 2012 at 4:03 am

salam..
ima dh 3thn lebih kawen..mcm2 ak..sthn lbh dgn gov hosp..mkn clomid metfotmin..ada respon tlur bsar kn inject n bsma dlm tempoh doc ckp.but still xjd dn mmg bkn rezki.pastu dh mcm mls nk follow up xg la..try biodex pn xjd.bidadari pn xjd.berurut dh p byk tmpat.duit tu mmg cair je.kt usaha kn..smbil bdoa..kdg rse sdih.kwn rapat yg kawen kmudian smua dh jd ibu tmasukla sdare mare.dahla period 9thn.hrp sgt dpt baby.skng dh 27.huhu..nh mnum jus perawan smbil2 la..wpun xth nk bt apa lg..period ok tp agak chubby la dlm 2thn lbh nh.hbs stress je mkn.sdih je mkn..huhu..de sape2 leh bg tip..smbil dkongsi bsama kwn2 yg ttc

Reply

ima May 31, 2012 at 4:08 am

opps sory bkn period 9thn tp 1st period umo 9thn..huhu.org kata period awal menopouse awl..em homeopathy pn dh bt xok jg…amalkn doa nabi zakaria..walau mcm mne skali pn..sdih mcm mne pn..kt kn bsangka baik dgn allah sbb allah sje yg tau waktu yg tepat utk dia beri anugerah tu pd kt..cube kawal emosi n xstress..tp biase kn org puan kdg xkuat..esp bl org dok tye n compare dgn adik akk yg dh de 2,3 ank..

Reply

ct June 6, 2012 at 7:06 pm

saya pun dah 1thun 5bln kawen..still x de anak lagi..nak gi jumpe doc tp hubby ckp tgu dulu..kadang2 terpikir,jd sedih gak..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: