Cara Gugurkan Kandungan

By | January 29, 2010

Saya pernah terbaca di dalam akhbar tentang kerisauan seorang isteri bila suaminya menyuruh beliau menggugurkan kandungan kerana…. Belum bersedia lagi. Apakah??? Tak sedia buat apa kahwin? Adakah kahwin nak berseronok2 aje???

Kalau budak2 muda cari klinik nak gugurkan kandungan tu boleh diterimalah, lagipun better sikit daripada dah beranak kemudian buang. At least baby tu masih berbentuk fetus. Tapiii dosa sama je yekkk.

Tapi bila orang yang dah bernikah, beriya2 gugurkan kandungan sebab tak bersedia….? Oh tak dapat terima. Tak kisahlah kalau mereka nikah sebab nak seronok2, kira OK la nikah dulu untuk seronok than tak nikah tapi hidup tak ubah macam suami isteri. Tapiiii kalau taknak anak, kan boleh cegah dulu.

Cara2 mencegah hamil:
– gunakan kondom
– seks di luar waktu subur (sekarang dah boleh check pakai ovulation test kit)
– ambik pil pencegah hamil (adakah sesuai untuk yang belum pernah mengandung?)
– ikat peranakan
– ambik jamu tertentu
– guna kaedah semulajadi kawalan lelaki

Ini semua belasah, dah mengandung nak gugurkan. Ingat ape gugur2 ni macam petik bunga ke?

Bila hidup atas dasar hati bukan akal kita memang ah bole sesuka hati buat benda ape2 tak fikir akibatnya.

Bila semua disandar pada agama semua tak jadi kel kelibut.

Category: Others Tags:

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

110 thoughts on “Cara Gugurkan Kandungan

  1. Mama-Miya

    mula2 baca tajuk tu kat twitter, terkujat beta. manatau cerita pasal budak2 cuba gugurkan sendiri. pikir2 balik, maybe u teaching steps to do it that leads to D&C.

    bila bukak blog u, laaa..lain isinye..huhuhu..

    ler kalo si bapa tak bersedia, amacam suh dia amik homones jabs or pakai condom..ni pasal dia tak sedia, isteri la kena gugurkan..isteri la kena amik planning pils and everything. takde kompromi punye case. kalo isteri tu mmg betul2 nak anak, kesian dia..leh gila oo..
    .-= Mama-Miya´s last blog ..Importance of Breastfeeding to the Mother (Part 2) =-.

    Reply
  2. Along

    Itu suami takde hati dan perut namanya. Yang pi ngandungkan wife tu sapa soh, lain kali pakai la kondom. Kesian si isteri, buatnya lepas ni susah plak nak pregnant…jadi sebab si suami nak kawin lain. Pulak daaaahhhhh….
    .-= Along´s last blog ..Dating Day…No Go =-.

    Reply
  3. nadnye

    kalau tak bersedia buat apa kawin..Anak kan rezeki ALLAH
    satu lagi nak tambah pencegahan lain:
    Sila buangkan air ” man1″ di luar rahim, sangat effective no pills, no injection, no ikat2…
    Dah guna kaedah nie selama lebih kurang 9 tahun pun
    Tapi kadang2 terfikir semua, yang taknak anak nie keputusan suami dan isteri tapi yang kene telan pil, kene inject, kene ikat, ngan so on semua si Isteri , Selepas tu isteri gemuk sebab hormon, isteri sakit badan sebab injections.. isteri jugak yang kene side effect.
    Kene cipta pendekatan lain untuk suami plak..:P
    .-= nadnye´s last blog ..Happy Cloth Diapering Giveaway~sticky until 31 Jan 10 =-.

    Reply
  4. fid

    i benci tauuuu
    dah tak nak mengandung kena la pakat pakat ni nak salahkan sebelah pihak kalau termengandung
    ngan apa kes???ko nih hah???tak nak anak??

    pandai buat tak pandai tanggung..apa daaa,,ish ish
    .-= fid´s last blog ..Lab berduri-duri =-.

    Reply
    1. tupai

      terajang elok terajang sekali betina tu pantat gatal,tahu xnak mengandung gi maen pancut dlm apsal tahu la best tapi agak2 la bila nk mengandung salahkan laki lak,bila time maen die paling bising ah sane arh sini

      Reply
  5. umi

    salam.. kak, saya dah lewat seminggu… ada petua tak supaya saya tak pregnant? bukan xnak, cuma anak sulung baru nak masuk 2 tahun, anak no 2 lak, baru 1 tahun… mcmne yerk? tolong bg pendapat…
    .-= umi´s last blog ..CONTEST ~ AKSI CUKUR JAMBUL… =-.

    Reply
    1. Asiah Abd Jalil

      Apa-apa pun balik pada agama, pada hukum Allah. Kalau nak ikut akal hati fikiran manusia semata-mata, walau sebijak pandai mana pun, tetap akan mendatangkan kerosakan kalau tak ikut aturan agama.

      Kalau belum mengandung, hukumnya harus, sunat, bahkan ada tahap wajib untuk elak mengandung.

      Tapi kalau dah mengandung, dalam keadaan takde apa-apa masalah yang boleh membahayakan nyawa, haram hukumnya menggugurkan kandungan. Walaupun anak yang dikandung dah confirmed cacat, walaupun anak yang dikandung anak luar nikah, etc. dalam keadaan itu pun masih haram hukumnya menggugurkan bayi. Apatah lagi kalau setakat takut tak mampu bela, takut tak cukup duit, takut tak mampu beri perhatian dan kasih sayang, semua tu bukan alasan yang membolehkan pengguguran.

      Reply
  6. sya

    sya ada sorang ex-ofismate yg penah gugurkan kandungan dgn alasan mereka belum bersedia.. WTF!! reason yg sgt tak munasabah utk org yg dah sah berkahwin.. dah laa tue, dia pi citer kat member ofis lain kata dia terjatuh etc etc.. then citer plak kat satu member ofis yg lain yg dia sebenarnya gugurkan kandungan sebab dia n husband tak ready utk anak no.2.. huh.. sib baik dia tak citer kat sya.. klu tak, mau kena skolah sehari suntuk tak habis…

    err, sori.. teremo plak.. hee..

    Reply
  7. Neddy

    laki saye xnak bli komdom even i suruh,, die kate malu, if i beli i tak tau mcam mana, can u all suggest to me, 4now xnak anak lagi, yang sorang nih pon masih susah nak jage…

    Reply
  8. !!stupiDgurLz!!

    law da sebulan tak datang haid,blh di katakan pregnant ker….

    napalah susah sangat nak jaga ati perempuan,kcian kat dia tw…nape laki ne asyk nak menang jk….tak pkir langsung ati pmpuan ne ha…..
    bik p mampus jk….

    Reply
    1. tupai

      amelia suci ape benda ko kalau main pakai condom ke pakai plastik ke ko tetap maen bodoh…
      suci wak lu giler sex

      Reply
      1. adam bouska

        hahaha.. mmg sengal lah ! bleh plak dah men pakai condom suci lg.. budak gile kot ! haha .. kalo da sleso tu xdo lah daro kau do,,,, suci poon idak lagi tau ??? !! sengal.. wtf

        Reply
  9. mrsnik@meah

    apelah hai, anak2 kan rezki, kawen nak, protection xnak, anak x nak, mmg tak guna jantan gitu…kalu x nak betul pon protect ar dr jadi…mrsnik’s last blog..Minyak halia?…What for?

    Reply
  10. maya sari

    i ada seorang kwn ni..dia dh terlanjur dgn boyfrend dia…kata nya boyfrend dia terpancut kat dlm..dia x thu sama ada dia akan pregnant atau tak..so, mcm mane nk cegah daripada pregnant…???? give me suggestion……

    Reply
  11. ema

    saya nak tanya saya dah 13 hari lewat period..sy ader wat test utk pregnant…keputusan menunjukkan saya pregnant…blh ker saya mkn jamu untuk bg period keluar @ aper2x ubat..

    Reply
  12. gurl

    manusia memg xpnah bersyukur dgn ape yg tuhan berikan..
    terimalah seadanya..wlaupun xnak…klu nk gugurkn,,igtla dosa pahala dulu..dibuatnya lepas ggurkan bayi tu,,kte meninggal..xsmpat nk tobat,,neraka la tmptnye..tul x?

    Reply
  13. aQ BunTu!!!

    aq mengandung..tp disebabkan laki aq ni kaki pkul aq xnk pregnant..aq benci..aq dh jnji pd dri aq..aq xkan lahirkan zuriat dy..ckup a 1..xmo yg ke-2..nk tgk muka laki aku pon aku benci..aku nk buang..biar la org nk ckp aku ape pun..klu korg kt tmpat aku bru korg thu..sedihhhhh..lebam kt aku ni pon xhilang2 lg..maafla spe yg bace komen aku ni korg jd emo..pompuan slalu jd mangsa..aaaaaarrrrgggghhhhh!!!!

    Reply
  14. risky wongcakil

    menggugur kn kandungan itu dosa ….
    itu nma nya membunuh anak sndrie
    makah nya klw bercinta pakai la alat pengaman

    Reply
    1. miss

      klau bercnta pkai alat pengaman k x k,,,,BERZINA JGK NME NYE,,TETAP DOSA.sama je dgn gugurkn kndungan…bercinta tu pn berdosa jgk sbnrnye,,,,bercinta slps kawen,,br la dpt merasai kenikmatan nya….

      Reply
  15. pejal

    ape tanda2 awal hamil?adakah lelaki turut rasa bile isteri yang mengandung?

    Reply
  16. hendro

    cewekku hmil ni,,,,,,,,
    pa yang hrus aq lakukan yo,,,,,,
    padahal semw cra sudah aq lakukan buat mencegah kehamilan,,,,tpy np g berhasil yo,,,,,,,,,,,,,

    Reply
  17. city

    saya mempunyai sepasang anak.saya ingat dah cukup.Dah mcm2 saya cuba tapi saya mengandung lagi.Tapi sekarang kandungan ni bermasalah sbb saya cuba mengugurkannya sebelum ni.Saya harap pada semua org yang kalau kita dah dapat anakkena terima dgn redha dan anak yg kita kandungkan tak tau apa2 dan tak bersalah….ANAK TU SATU ANUGERAH…..

    Reply
  18. ahmadurrah

    kenapa kita berfikiran singkat….Anak anugerah Allah swt. cuba kita fikir dan renung membunuh anak adalah dosa besar. Jadi pakai kondom , makan pil dan pancut luar kan membunuh benih2 anak , jadi serupalah mcm menggugurkan anak. itu pun dosa besar.Allah berkuasa dan mengetahui jadi setiap insan itu ada rezekinya.Dlm Al Quran ada meyebut..jgnlah kamu membunuh anak2 disebabkan takut akan kemiskinan, setiap anak yg lahir ada rezekinya..

    Reply
  19. achi

    i hamil da hmpir sbulan lebih,n i tau dose kalo i gugurkan,tpi i tak dpt nak tgung beban dlm keadaan ni..i tpksa ambil jln tuk gugurkan..koz i btul2 da stress tak tau cmna cra nak gugurkan.jiwa ni rasa btul2 nak bunuh diri..i minta maaf ,tpi seriously..i btul2 tak tertgung..

    Reply
  20. maria

    SALAM buat semua,saya sedang mencari anak angkat tak kira laki atau prompuan….kepada hamba Allah yg sudi dan bersedia menyerahkan anak mrk dengan seiklasnya tanpa rasa ragu2 dan inginkan perlindungan sila email saya eumora2009@gmail.com

    P/s- jgn lah buang baby yg tak berdosa…

    Reply
  21. princes honey

    dh cegah pun,msh jg tjadi mcmn 2?
    sy pun hdpi mslh y sma dgn achi 2,sy mmg stress sngt pk mcmn nak gugurkn
    kndungan ni,coz fhm je lah..lg2 skrg sy tgh study,tkut kwn2 perasan 6t bla usia kndungan dh mkn mbesar..lgpun sy mmg x nak kndungan ni,klu blh sy nk tkar je kndungan bg kt siapa2 y mmg inginkn anak..
    sy dh try bnyk cra u gugurkn kndungan ni,tp kndungan msh jg mlekat dlm rahim sy…ni skrg sy cba dptkan pil u gugurkn kndungan ni…ssh ah skit sbb tmpt y jual pil 2 just 2 tmpt je,pla 2kt k.l je…

    Reply
    1. maria

      princess honey …

      saya menawarkan diri untuk membantu princes honey….dan memberi perlindungan menjaga princess sehingga melahirkan baby tu….kita boleh bincang dan saya akan bantu semampu saya add ym saya lating196@hotmail.com atau msg sya line +60109344991…saya akan col kembali…

      Reply
  22. idumeo

    saya mengalami masalah yang sama….tp saya n bf mahukan baby ni….sy n bf…xjumpe jln keluar wlaupun niatnyer ingin menikah …bf anak sulung dlm keluarga…dyer xkuat nk berdpn dengan fmily dyer mengenai masalah ni begitu juga dengan sy…bf xnk sy terima hukuman dr fmily…tp sy redha terima apepun blasan kepada sy supaye baby ni x digugurkan…..sy dan bf mahukan anak ni tp xmahu fmily terluka dengan kesilapan kami…kami masih buntu…cari jln…syg nk gugurkan…ni pertama x sy mengandung…xpernah ada pengalaman gugur kan kandungan…sy nk cadangan yg boleh membantu sy untuk menghadapi masalah ni…dan ape2 sajalah yg penting baby ni selamat…

    Reply
    1. idumeo

      klo bley sy xnk serahkan baby ni pada sape2….sy nk baby ni sgt2…wlopon sy berdepan dengan banyak risiko….sy cume mahukan pendapat bgaimana sy nk atasi masalah ini…yg utamanya masalah untuk berdepan dengan fmily…ini yg utama….kami xmampu nk berdpn…ngan fmily sendri

      Reply
  23. maya

    sy nk tnye….if bfore piod kte bsme ngn laki ktew…then selang brapew mingu sy piod,…adkh sy akn ngandung gk walupn sy xbsme ngn laki sy after piod tue?then time bsme tue laki sy xpcut dlm…sy tgh cnfius

    Reply
  24. Nur

    maya, (akak tlg jawabkan bleh tuan tanah kedaung…):)
    rasanya tak preggy kalu u da period pas bersama tuh…cuba beli pregnancy test kit utk test…all the best!
    Nur´s menulis tentang ..Bila NUR tidak lagi validMy Profile

    Reply
    1. maya

      btol ke nur???
      wlaupn laki sy xpancut dlm?
      pregnancy test ley pcye kew?

      Reply
  25. Gadis

    Aqu tgh mgandung tp bf saye tak mw tanggung die suruh saye gugurkan.Pe harus saye bwt?

    Reply
  26. CyNtHa

    JgN TLaLu SgT SuKa MGaTa OrG ntY KnA Kt Dr SnDrI..TyA KsAh ArR Ap Yg Jd Kt OrG TuH..KtA SbGaI SsAmA UmAt HrUs MmbnTu,

    Reply
  27. Mr.XY

    -Salam-
    Sesaper ade mslh / tk nk anak yg accntdly terpregnant tu ,silalah emel sy..sy sdg seriously mencari anak angkat..

    Reply
  28. wawa

    tumpang ikln:
    Pil @supplementry 9 biji ini membantu ‘mencuci’ khas untk wanita yg hamil dlm kandungan 11 minggu ke bawah sahaja, hanya ikut arahan untuk pengambilannya dan dlm masa terdekat akan segera ‘cuci, khas untuk wanita hamil jarak dekat, terlanjur, belum berkahwin dan ‘senang hamil’. hubungi untk lbih detail email wawa2477@yahoo.com. isi 6 biji pil kecil dan 3 pil besar.harga pil ini sila sms.kami membantu pd yg memerlukan

    Reply
  29. dayangku

    em blh ke time buat anak 2 elak kan air mani msuk…air mani 2 sngja tmpah ka taw pun tumpah sndri….???

    Reply
  30. Ct

    Salam . Boleh tak bgthu sy ape2 pil untuk ggurkn kndungn ? Setelah sy dn suami scan kami mndptthu ank kami cacat … Suami sy btol2 mhukn ggurkn kndgn nie … Tlng sy …… 🙁

    Reply
  31. syaf

    hmm benda ni mmg illegal r kat malaysiakn. tp sebenarnya kerajaan kena pkkn tentang ni,lagi2 kes pembuangan bayi yang semakin banyak dikalangan masyarakat. di sini saya ada info pasal ubat ni dan tahu dimana ubat ni dijual. pill@suppliment ini membantu mencuci khas untuk wanita yang hamil dalam kandungan 11minggu kebawah sahaja.hanya mengikut arahan untuk pengambilannya dan dalam masa terdekat akan segera mencuci,khas untuk wanita hamil jarak dekat,terlanjur,belum kahwin dan senang hamil.hubungi saya untuk keterangan lebih lanjut spyker1109@gmail.com,saya akan terangkan pasalharga.no tel tidak dipaparkan kerana faktor keselamatan. Dijual hanya pada yg memerlukan sahaja

    Reply
    1. IHATEMYSELF

      penipu ar ko ni spyker1109@gmil.com
      jual ubat smpai 400, dpt duit kirim ubat penipu..beli kat kedai biasa aje…
      aku dh report polis kegiatan kau…tungu je..polis sedang bru kau
      Muhammad Asyraf Azlan…..urusniaga cimb bank
      transaksi tu aku dh rfer pd polis..semua sms kau aku dh serah pd polis
      ubat kau kirim pun ade pd aku lg 2 biji..ak dh check pd doktor bukan cytotec mcm kau ckp..lu siap la..x aman idup lu tipu org

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge