Cara Gugurkan Kandungan

by Mommy Lyna on January 29, 2010 · 107 comments

Saya pernah terbaca di dalam akhbar tentang kerisauan seorang isteri bila suaminya menyuruh beliau menggugurkan kandungan kerana…. Belum bersedia lagi. Apakah??? Tak sedia buat apa kahwin? Adakah kahwin nak berseronok2 aje???

Kalau budak2 muda cari klinik nak gugurkan kandungan tu boleh diterimalah, lagipun better sikit daripada dah beranak kemudian buang. At least baby tu masih berbentuk fetus. Tapiii dosa sama je yekkk.

Tapi bila orang yang dah bernikah, beriya2 gugurkan kandungan sebab tak bersedia….? Oh tak dapat terima. Tak kisahlah kalau mereka nikah sebab nak seronok2, kira OK la nikah dulu untuk seronok than tak nikah tapi hidup tak ubah macam suami isteri. Tapiiii kalau taknak anak, kan boleh cegah dulu.

Cara2 mencegah hamil:
- gunakan kondom
- seks di luar waktu subur (sekarang dah boleh check pakai ovulation test kit)
- ambik pil pencegah hamil (adakah sesuai untuk yang belum pernah mengandung?)
- ikat peranakan
- ambik jamu tertentu
- guna kaedah semulajadi kawalan lelaki

Ini semua belasah, dah mengandung nak gugurkan. Ingat ape gugur2 ni macam petik bunga ke?

Bila hidup atas dasar hati bukan akal kita memang ah bole sesuka hati buat benda ape2 tak fikir akibatnya.

Bila semua disandar pada agama semua tak jadi kel kelibut.

{ 107 comments… read them below or add one }

savha October 14, 2011 at 2:05 pm

sepertinya qu hamil,, tpii blum taw k’pstiannya,, maw priksaa dokter jgaa qu maluu.. krn umurku bru 15thn .. :(
.qu bngung maw ngapaen..

Reply

ndutzz October 14, 2011 at 10:28 pm

savha @ kn kmu bsa bli testpack… di minimarket banyak yang jual koq..!

Reply

haerrod May 29, 2012 at 12:59 pm

kcian remaja2 skrng ni bru blasan thun dah mengandung tahu sdap je mahu buat tapi bkan mahu tangung apa yg dibuatnya 2……..hancur masa dpan

Reply

amor October 22, 2011 at 11:53 pm

salam..sy sekarang bingung..saya tak pasti sama ada sy mngandung atau tak..saya sudah minum ubat pecah dara dan dara keluar..jd apa itu sy mengandung atau tidak??

Reply

arina December 23, 2011 at 4:52 am

bagaimana nk mengugurkan dengan selamat ?

Reply

jacqueline anak medan December 28, 2011 at 10:20 pm

xpayah bamput lh ngok

Reply

endang February 5, 2012 at 3:46 pm

tul tuh xpyh lr wt maksiat2 nhe …tmbh dosa ja

Reply

Puri October 30, 2011 at 8:49 pm

Usia saya 16 thun, sya sdh pernh brhbngn seks, sya tkt hamil, jika hmil ingn sya gugurkan bgaiman cra mengugurkannya?

Reply

jacqueline anak medan December 28, 2011 at 10:18 pm

klau takut xpayah buat seks ye dik….bgtau dgn gerek kmu yer….awk msh bawah umur….cuba stdy bgs2…bg ibu bapa happy dgn kjayaan kmu…

Reply

endang February 5, 2012 at 3:48 pm

iye tul tuh jgn lr wt seks ..dik tuh d bwah umr so jgn trpngruh dgn hasutn iblis .. dik msi muda cba rjin2 brdoa n mnta pntunjuk ma ALLAH jgn ikutkn keinginn dging necya kmu kn binasa ..

Reply

nia September 16, 2012 at 2:52 pm

heh
lak gak gelem mbantu gak usah ngunu koen

Reply

vicky September 16, 2012 at 2:59 pm

heh. lak gak gelem mbantu
gak usah ngunu koen

Reply

haerrod May 29, 2012 at 12:54 pm

betl 2 blajar dulu puas2 dan kc happy ibubapa ko dlu bru ko mahu kawin kh,mahu buat hubungan sex kh

Reply

susii November 4, 2011 at 8:54 pm

saya susii ,,
ckr ak lgii hamiil dan cwo ak tu ga’ mao tggung jwab ,,
ak jga bgung ,,
krna ak jga blum siap tuk niikah ,,
ak msih pnya cita2 yg ingin ak wjud kn ,,

smua ny bntu ak ,,
kasiih tau bgaimna cra mggugur kn kndungan ak ini …

pliss

Reply

jacqueline anak medan December 28, 2011 at 10:14 pm

kalau nak gugurkan kandungan tu…xpayah bamput lh….!!!!bodo!!!!

Reply

MAY March 15, 2012 at 9:32 am

org tu minta pendapat yg koe balik2x ckp pasal amput knp??? org lagi susah bkan mo tolong malah d hina… biasa la semua org perna melakukan kesilapan …

Reply

su July 20, 2012 at 2:05 pm

jgan bri tekanan lagi…

Reply

zowie September 9, 2012 at 10:23 pm

kalau nk nsihat orang tu bukan mcm tu cra nya..nasihat yang x bleh trimas langsung dah la org tgh bingung bantu la dorang ni dalam doa kalau nk maki hamun org pn bertempat la…org dah dok susah korang susah kan pula tu la pasal ramai wanita y di maki hamun kerana kesalahan mereka dan membuat keputusan buang bayi,,,,sanggup ker korang bayi tu kna buang..org dok minta pendapat korang maki hamun pla fikir la secara positif jgn hnya pndang sblah mata jer..tq

Reply

jacqueline anak medan December 28, 2011 at 10:26 pm

blow out…jgn blow in…sedap tu memang sedap…tapi yg tak bedosa jdi mangsa….cuba la yang buat dosa tu gugurkan dari dunia ni…..renungkan……………….kenja……………

Reply

mond kazama June 22, 2012 at 3:54 pm

mmun trblow in pni

Reply

cpc January 3, 2012 at 10:56 pm

cuba2 aje

Reply

endang February 5, 2012 at 3:52 pm

akue trkilan mbca pe yg korng wt kt dnia nhe .. korng d kurniakn akal n otk utk brpkir tpi kmu myalahgnakn kurnian Tuhan ,, kmu tw dosa yg wt maksiat n wt prhbngn rmbng sma llki yg lom sah ??? wahai! hamba Tuhan .. jgn lr sskli klian brpkirn cetek .. hdup d dnia hnya smntra so rjin2 lr wt pahala bkn mksiat …

Reply

puan nurul April 8, 2012 at 2:16 pm

Salam,anak saya yg ke duq,umur baru 7 bulan,yang first 4 tahun,sekarang ni saya dah pregnant 2 bulan 1/2…mula2 terfikir jge soal kewangan bile nak bekerja antar pengasoh,susu pampers….alamak,huhu…pening2…tapi,zuriat ni anugerah Allah SWT,bersyukurlah…..zuriat adalah harta yang paling bernilai dari wang ringgit…

Reply

Suryo bambang May 15, 2012 at 11:15 pm

Astaga,cakap kali ni anak.jaman sekarang ini apa bedany orng bodoh ma orng pintar.sama2 cerewet untk menutupi kesalahan.sok tau tp cmk pakek logika.kenyata’an n kejadian dpt mengungkap sebuah pemikiran.anda yg sombong hanyalah racun akhirat belaka. . .jagalah kata2,krn kt2 kt pun bs berzina.memetik bunga walau salah tak mungkn bs d kembalikan ke batangny. . . .perbaiki jangan sesali

Reply

sakura May 23, 2012 at 4:39 am

aq x period pas branak ank ke 4.. nak amik perancang x bole sbb x dtg bln.. laki aq xnk pki kondom n pancut luar.. mcm mana nk bg period ye.. aq nk amuk perancang.. aq xnk mgandung agy.. ank2 aq sume kcik2 lagi.. plez help me..

Reply

jesi May 28, 2012 at 12:08 pm

saya juga umur 15 dah hamil, pcar sya emg mau tnggung jwab tav saya pengen ngejar cita2 dlu biar gk jdi msalah di keluarga, gmna caranya buat gugur kandungan yg mudah cepat dan aman ?

Reply

muhammad syafiq June 6, 2012 at 2:15 pm

jangan buat perkara macam tuh kalau tau tak nak tanggung study larr dulu ok . kan senang nie tak kapel kapel kapel ape faedah korang dapat buat bende tuh ha . berfikir dulu sebelum bertindak .ALLAH bagi kita akal jangan kite letak akal tuh kat lutut ok . korang tau bende tu memudaratkan jangan la buat .

Reply

muhammad syafiq June 6, 2012 at 2:17 pm

kalau tau taknak mengandung (hamil) jangan la buat seks or couple kea korang kan tau bende tuh haram dalam sisi agama ISLAM .Allah S.W.T pon dah larang supaya jangan lakukan perkara seperti itu . kepada sesiapa yang dah terlanjur tuh cepat cepat lah bertaubat pintu taubat sentiasa terbuka untuk anda …. assalamualaikum

Reply

bella June 29, 2012 at 10:02 pm

perlukan pertolongan? inbox sy, barneyalvin@gmail.com

Reply

Nana July 7, 2012 at 12:37 pm

Bingung nich

Reply

ejacute July 20, 2012 at 10:48 pm

hai..sy sndiri blum uzur tp uzur sy mmg slalu x normal dn sy ingin mkn ubat pcah darah mcm awk. Kt mane sy nk dptkn ubat tu?

Reply

ejacute July 20, 2012 at 10:51 pm

Tp sy sdh pn brkhwin dn dr sy ank dara smpai skrg uzur sy x normal

Reply

RAINI July 26, 2012 at 10:41 am

saya baru bersalin anak ke tiga skrg berusia 7 bln, dapati saya tak mai period dalam 3 minggu lebih… klau bleh sya tk nk menggandung lagi bt masa ini… tlg cdangan ….

Reply

molly July 31, 2012 at 1:18 pm

Senang je nak gugurkan kandungan… :p, xguna duit bnyk..

Reply

ila October 13, 2012 at 12:17 pm

camana? leh bagitau?

Reply

putera October 29, 2012 at 5:07 pm

anda…???

Reply

ira87 November 11, 2012 at 4:27 pm

wawa please coll me
sya perlukan ubt pencuci janin
sofian1087@yahoo.com

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: