Cara Bagaimana Nak Beli Saham – 3 Cara Yang Paling Kugemari

by admin on March 11, 2010 · 4 comments

Banyak email to me personally tanya cara bagaimana nak beli saham. So here we go, I try to cerita serba sedikit how abiy and me beli saham melalui beberapa saluran:

Pakai Remiser or Broker

Teknik membeli saham cara ni sangat la famous sebelum tahun Y2k. Banyak je remiser/ broker saham yg jadi instant millionaire sbb khidmat mereka sangat HOT; the only mean to buy shares waktu tu. Broker yg untung byk + pandai roll duit ramai bukak syarikat sendiri esp syarikat property developer.

Abiy ade remiser registered under KAF Seagroatt & Campbell Securities. His remiser sama dgn remiser arwah TokPa, so u can guess la brapa umur remiser abiy tuh, huhu. Segala transaksi beli-jual saham kena call remiser sorg ni. Sbb remiser dh kenal arwah TokPa, so she can arrange akaun tanpa cagaran, hanya bayar kalau dpt beli and hasil jualan terus masuk akaun bank abiy.

Maybank Nominees Account

Then we buka lg satu trading account under Maybank Investment at Jln Ampang. We open Nominees akaun dgn collateral (online). So, sebelum letak order nak beli apa-apa saham, kena letak some cash dlm trading account tu. Since ni pakai Nominees account, apa-apa transaksi bukan directly under yours, tp under Maybank Investment instead.

Maknanya, kalau 10% drpd saham tu u beli pakai akaun Nominees ni, nama kt dlm annual report tu takkan appear your name as salah sorg pemegang saham terbesar, tapi nama Maybank Investment. Kalau dpt dividen pulak, dividen kena go to Maybank Investment dulu sebelum Maybank Investment ni masukkan balik to your trading account. And kalau nkg AGM or EGM, kena bgtw Maybank Investment; xbley pegi sesuka hati.

Disebalik kelecehan yg ada, Nominees akaun sgt bgs untuk menyorokkan nama you dlm mana-mana annual report kompeni. Org kaya yg tak suka orglen tahu brape byk harta yg dia ada akan suka pakai akaun jenis ni. Saya pulak suka sbb my saving akaun pun Maybank…

CIMB Direct Account

Ini akaun trading paling latest yg kitorg bukak. Mula2 open sbb offer, then sekarang ni mcm melekat pulak. Direct akaun tak sama mcm nominees. Direct akaun ni apa-apa transaction will be under your name, CIMB cuma execute je. Normally, still kena ada cagaran and nilai dagangan yg dibenarkan 3 kali saiz cagaran yg ada.

So, kalau nak beli saham yg bernilai RM90k at one time, kena ada RM30k dlm trading akaun tu. Tp entah cemana, our account ni still boley carry trade wolopon xde duit dlm tu as collateral; wic is good la. haha.

One thing i like about CIMB iTrade, boley trade saham-saham oversea secara online; esp US market. They can do this sbb CIMB (sebelum ade retail banking) ade beli syarikat broker GK Goh Singapore yg trade saham International. Boley jugak trade market lain mcm kt HK, Europe & China tp mcm so far kena thru phone call dlu.

One thing you may ask, kenapa byk sgt account? The answer, have to keep trade secret LOL. We used to depend kat broker untuk semua transaction tp over time mcm xbest when they know our strategy, so we decide to go online utk diversification, anonymity & penjimatan.

Tp kalau u are new, focus kat satu account jela dlu senang nak maintain. Kalau you guys ade experience guna mana-mana broker, just share here…

{ 4 comments… read them below or add one }

cW March 11, 2010 at 2:08 pm

sapa2 keja remisier sini bole perkenalkan diri?
jarang jumpa remisier
ke lyna ni sebenarnya remisier?
saya ni…………..
nak beli jewelleries pun ketar tangan jangan la citer ttg beli saham
hahahaha
.-= cW´s last blog ..Rozita Che Wan dalam Iklan baru Sendayu Tinggi yang sungguh seksi =-.

Reply

x_log February 14, 2011 at 2:50 pm

bila nak untung

Reply

Saham dot my June 11, 2011 at 7:32 am

Askm. Trm ksh share. Guna cimb mmg best. senang. Ada banyak lagi tips macam dalam website saham.my

Reply

klsesimplified November 22, 2012 at 5:08 pm

boleh jugak tgk tips dan trick saham kat sini http://klsesimplified.wordpress.com . Tq owner. ;)

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: