Cara Bagaimana Nak Beli Saham – 3 Cara Yang Paling Kugemari

Banyak email to me personally tanya cara bagaimana nak beli saham. So here we go, saya try to cerita serba sedikit how Abiy and me beli saham melalui beberapa saluran:

Pakai Remiser or Broker

Teknik membeli saham cara ni sangat la famous sebelum tahun Y2k. Banyak je remiser/ broker saham yang jadi instant millionaire disebabkan servis mereka yang sangat HOT; the only mean to buy shares waktu tu. Broker yg untung byk serta pandai roll duit ramai yang bukak syarikat sendiri especially syarikat property developer.

Abiy ade remiser registered under KAF Seagroatt & Campbell Securities. His remiser sama dgn remiser arwah TokPa, so u can guess la berapa umur remiser Abiy tuh, huhu. Segala transaksi beli-jual saham kena call remiser sorg ni. Sbb remiser dah kenal arwah TokPa, so she can arrange akaun tanpa cagaran, hanya bayar kalau dpt beli and hasil jualan terus masuk akaun bank abiy.

Maybank Nominees Account

Then kami buka lg satu trading account under Maybank Investment Jln Ampang. We open Nominees akaun dgn collateral (online). So, sebelum letak order nak beli apa-apa saham, kena letak some cash dlm trading account tu. Since ni pakai Nominees account, apa-apa transaksi bukan directly under yours, tp under Maybank Investment instead.

Maknanya, kalau 10% drpd saham tu dibeli pakai akaun Nominees ni, nama kat dlm annual report tu takkan appear our name as salah sorg pemegang saham terbesar, tapi nama Maybank Investment. Kalau dpt dividen pulak, dividen kena go to Maybank Investment dulu sebelum Maybank Investment ni masukkan balik to our trading account. And kalau nkg AGM or EGM, kena inform Maybank Investment; takbleh main pegi sesuka hati.

Disebalik kelecehan yg ada, Nominees akaun sgt bagus untuk menyorokkan nama kita dlm mana-mana annual report kompeni. Org kaya yangg tak suka org lain tahu baper banyak harta yg dia ada akan suka pakai akaun jenis ni. Saya pulak suka sebab my saving akaun pun Maybank…

CIMB Direct Account

Ini akaun trading paling latest yandg kitorg bukak. Mula2 open sebab offer, then sekarang ni mcm melekat pulak. Direct akaun tak sama mcm nominees. Direct akaun ni apa-apa transaction will be under our name, CIMB cuma execute je. Normally, still kena ada cagaran and nilai dagangan yg dibenarkan ialah 3 kali saiz cagaran yg ada.

So, kalau nak beli saham yg bernilai RM90k at one time, kena ada RM30k dlm trading akaun tu. Tp entah cemana, our account ni still boleh carry trade wolopon xde duit dlm tu as collateral; which is good la. Haha.

One thing i like about CIMB iTrade, kita boleh trade saham-saham oversea secara online; especially US market. They can do this sebab CIMB (sebelum ade retail banking) ade beli syarikat broker GK Goh Singapore yg trade saham International. Boleh jugak trade market lain mcm kt HK, Europe & China tp mcm so far kena through phone call dlu.

One thing you may ask, kenapa banyak sgt account? The answer is, have to keep trade secret ler, LOL. We used to depend kat broker untuk semua transaction tapi over time mcm tak best biler diorang tahu our strategy, so we decide to go online utk diversification, anonymity & penjimatan.

Tp kalau baru-baru menjerumuskan diri dalam kancah saham-saham ni, focus kat satu account jela dulu… senang nak maintain.

& kalau you guys ade experience guna mana-mana broker, feel free to share here…

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge