Blog Diserang Malware

By | February 15, 2012

Bermula bila saya mendapat mesej, email, SMS yang memberitahu blog saya tak boleh masuk, ada malware katanya.

Saya juga terima email dari Google:

Dear site owner or webmaster of mysuperkids.net,

We recently discovered that some of your pages can cause users to be infected with malicious software. We have begun showing a warning page to users who visit these pages by clicking a search result on Google.com.

Below are some example URLs on your site which can cause users to be infected (space inserted to prevent accidental clicking in case your mail client auto-links URLs):

http://mysuperkids .net/
http://mysuperkids .net/rotavirus-apekebende-nye-lah-tu/
http://mysuperkids .net/pelaris-perniagaan-apakah-hukumnya/

Here is a link to a sample warning page:
http://www.google.com/interstitial?url=http%3A//mysuperkids.net/

We strongly encourage you to investigate this immediately to protect your visitors. Although some sites intentionally distribute malicious software, in many cases the webmaster is unaware because:

1) the site was compromised
2) the site doesn’t monitor for malicious user-contributed content
3) the site displays content from an ad network that has a malicious advertiser

If your site was compromised, it’s important to not only remove the malicious (and usually hidden) content from your pages, but to also identify and fix the vulnerability. We suggest contacting your hosting provider if you are unsure of how to proceed. StopBadware also has a resource page for securing compromised sites:
http://www.stopbadware.org/home/security

Once you’ve secured your site, you can request that the warning be removed by visiting
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=45432
and requesting a review. If your site is no longer harmful to users, we will remove the warning.

Sincerely,
Google Search Quality Team

Ohhh rupanya memang blog saya tak boleh dimasuki.

Kenapa saya boleh dapat email Google ni? Sebab saya mendaftarkan blog ni dengan Google Webmaster Tool. Jadi, sebarang masalah dengan blog ni, Google akan maklumkan kepada saya. Blog2 lain seperti VitaminSemulajadi.com saya tak daftar, jadi saya tak dapat apa2 info.

Rupa-rupanya masalah agak major juga. Hampir semua fail saya dalam server jadi mangsa. Semua blog saya kena virus T____T

Selepas dibersihkan, saya minta Google review blog saya untuk pastikan benar2 selamat untuk dimasuki.

Google ada satu tool – Google Safe Browsing yang akan scan semua website dan dia akan keluarkan warning kalau ada benda-benda meragukan.. biasa kan kalau kita google apa2 kadang kat search page keluar ‘This Site may harm your computer’.. dan kalau kita klik juga, dia akan keluar warning supaya kita jangan buka. Takut2 virus tu masuk dalam komputer kita pula >__<

So sekarang ni, basically dah selamat.. cuma untuk blog2 lain saya belum daftarkan dengan Google Webmaster untuk Google review.

Dari mana datangnya malware tu? Tidak syak lagi dari komputer saya yang dah lama diserang virus itu T__T nampaknya saya kena format ia semula.

Walau bagaimanapun, terima kasih tak terhingga buat anda semua yang sudi membaca tulisan saya 🙂

So, para bloggers semua sila pastikan komputer anda suci dari virus…