Beza Antara Ubat dan Suplemen

By | November 14, 2011

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it’s reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama.

Saya petik dari website BabyFit untuk menunjukkan perbezaannya:

  • Check with your doctor and your baby’s pediatrician before taking any medications.
  • Do not take recreational drugs.
  • Take a vitamin-mineral supplement especially formulated for pregnant and breastfeeding mothers.

Perhatikan perbezaan antara 3 jenis benda tu. MEDICATION (ubat) – check dengan doktor. DRUGS (dadah @ ubat penenang, etc) – Jangan ambil. SUPPLEMENT (vitamin/mineral) – Ambil.

Apakah yang membezakan antara mereka ni? Yang paling jelas ialah, supplement ialah KEPERLUAN BADAN kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Sel kita tak perlukan ubat (drug) sebaliknya ia digunakan untuk mengubati simptom, men-diagnos dan mengubati penyakit. Makna kata, kalau tak sakit, kita tak ambil ubat. Kalau tak sakit tapi gatal nak ambil ubat, boleh jadi berpenyakit pula.

Berbeza dengan suplement (vitamin) kerana kita sentiasa perlukannya, terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Paling takpun akan jadi kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.

Boleh baca di sini http://vitaminsemulajadi.com/beza-antara-industri-medikal-dengan-industri-nutritional

Adakah suplemen boleh memberi kesan kepada kesihatan? YA, sekiranya suplement yang anda ambik tu dari jenis SINTETIK. Ataupun ada je yang claim SUPLEMENT tapi sebenarnya ditambah DADAH dan HORMON PERANGSANG seperti steroid dan sebagainya. Benda-benda ni akan mendatangkan kesan jangka panjang.

Jadi, pilihlah supplement yang dibuat dari bahan semulajadi dan proses semulajadi juga. Ada juga suplemen yang dibuat dari bahan semulajadi tapi menjalani proses kimia.

Perlukah suplemen?

Tepuk dada tanyalah apa yang kita makan. Piramid terbalik? Fast food?

Membetulkan piramid makanan itu sangat bagus, dan lebih bagus lagi dengan penambahbaikan dengan supplement. Sebab yang merosakkan badan kita bukan makanan saja.. persekitaran misalnya pencemaran udara, gaya hidup yang stress dan sebagainya.

Cuba kira dalam sehari berapa kali kita tak terdedah kepada asap rokok? Walaupun kita tak merokok tapi perokok sekunder pun sama je kesannya macam perokok. Kalau takpun, asap kenderaan, radiasi dan sebagainya.

Jadi, sebelum kita kena ambil macam2 jenis ubat (selepas kena macam2 jenis penyakit), tiada salahnya untuk menjaga kesihatan dengan vitamin dan mineral yang betul untuk kesihatan. Tun Mahathir adalah pengamal suplemen, bandingkan diri beliau (dari segi fizikal dan buah pemikiran) dengan atuk kita yang seusia dengannya (yang tak ambil suplemen). Jelas kan?

2 thoughts on “Beza Antara Ubat dan Suplemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge