Beza Anak Lelaki dan Anak Perempuan

By | October 29, 2017

Saya ni tak berapa gemar sangat nak kelaskan anak-anak ikut gender. Tapi sejak dapat putri ni rasanya ada gap yang besar antara putri dengan abang-abangnya, hinggakan saya sendiri tak boleh nak approah dia dengan cara sama saya approach abang-abangnya 😅
 
 Saya dah terbiasa dengan abang-abang, cakap kuat-kuat, suara tinggi walaupun tidaklah marah. Tapi dengan putri, tak boleh langsung nak suara tinggi. Terus dia tarik muka.
 
 Dari tabiat menyusu pun putri ‘berhalus’ kata orang Kelantan. Body pun ikut halus juga.
 
 Banyak perkara yang kami berdua (saya & Abiy-nya) kena adjust untuk si putri. Benda-benda yang dah biasa dengan abang-abang, dah tak boleh dibuat dengan putri.
 
 Kata-kata manis, pujukan manja… barulah putri tak tarik muka.
 
 Begitulah kehidupan sebagai ibu-bapa. Setiap anak yang lahir tu ada cabaran tersendiri. Untuk didik kita jadi ibu bapa yang lebih baik.
 
 Thats why it is called parenting (keibubapaan) not childing.
 
  Putri Irene at 1.5 years
 

 
 Posted using BlogPress from my iPhone

Category: Irene Tags:

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

6 thoughts on “Beza Anak Lelaki dan Anak Perempuan

    1. admin Post author

      Waalaikumussalam Ibu Zaid,

      Ya itulah nak kena tukar tune. Dah terbiasa dengan abang2nya cakap kuat2. Kena tukar pula jadi slow2, lembut2 😀

      Reply
    1. admin Post author

      itulah, dalam lain anak2 lelaki ni, yg perempuan ni jaaaaaauh lagi lain

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge