Berniaga Tanpa Modal – Preview 3 Cara Paling Mudah

by admin on July 17, 2010 · 5 comments

Err… ini bukan Login FB dapat RM100 ya.

Konsep berniaga tanpa modal yang anda bakal discover ni sangat-sangat possible. Sebab I did it myself. Tapi, you have to betul-betul faham yang asas berniaga tanpa modal ni follow ‘project management rule’. Dalam mana-mana projeck, akan ada 3 faktor ini; Masa, Kos & Kualiti.

clip_image002

Untuk memastikan kualiti tidak terjejas, lebih rendah kos sesuatu projek maka lebih banyaklah masa yang anda perlu spend. Kalau masa pun anda tak mampu nak sediakan (biasalah, alasan paling common untuk tidak buat is TAKDE MASA), tolong la jangan expect lebih-lebih. Sure you’ll kecewa.

Jual-Beli Saham

Main saham tanpa modal ni tidak mustahil. Ini boleh dilakukan jika anda menggunakan duit bank untuk jual-beli (margin trading) ataupun jual-beli dalam masa dua hari (T+3); cuma Bursa Malaysia kurang liquid.  Boleh belek-belek artikel How to Play Stock Market tentang beberapa strategi yang anda boleh apply bila nak main saham. Tapi kalau betul-betul nak berniaga tanpa modal dengan saham, gunakanlah teknik Swing Trading. Sebabnya, tempoh swing trading ni sangat pendek. So boleh la jimat on bank interest. Anda perlukan in-depth knowledge tentang technical analysis untuk betul-betul Berjaya consistently. Ebook Sistem Saham can be a start.

Pelaburan Hartanah

Ada dua cara. Pertama, beli rumah baru dengan skim yang semua kos pemaju yang tanggung. Bunyi macam developer tanggung tapi sebenarnya semua kos berkaitan (loan agreement, SPA, faedah masa pembinaan etc) dah termasuk dalam harga jualan. Kemudian jual sebelum rumah tu siap. Kunci kejayaan, anda perlu jual rumah tersebut secepat mungkin sebelum kena bayar loan atau interest. Juga sebelum pembeli rumah tu yang lain pun nak jual. Kalau tak, susah nak jual kecuali corner lot.

Kedua, beli rumah sub-sale dengan zero-moving-cost. Masalahnya, Bank Negara dah tak bagi bank bagi loan dengan absorb semua legal cost. Tapi kalau dapat rumah yang undervalue, you can kowtim dengan banker bagi semua kos masuk dalam loan. Yang penting, walaupun takde downpayment mahupun bayar lawyer, cashflow bulan-bulan kena jaga. Safety margin kena ada untuk selamat.

Berniaga Online

Berniaga tanpa modal melalui internet ni la yang paling senang. Cuma kalau orang kita sebut berniaga, the first thing in mind is “nak jual apa”. Benda yang paling senang nak jual kat internet ni ialah “jual maklumat”. It can be as simple as bina blog dengan Blogspot.com atau WordPress.com yang percuma, then letak la iklan nuffnang atau Adsense. Jangan lupa kerja keras untuk memasarkan blog yang baru anda bina. Orang takkan tiba-tiba datang blog tersebut kalau anda tak promote gila2.

Pendapatan sampingan yang anda boleh dapat daripada ketiga-tiga cara di atas bergantung kepada banyak mana usaha anda. Sebab kos dah takde, you have to work much-much harder.

Share Button

{ 5 comments… read them below or add one }