Beli Rumah Tanpa Deposit Langsung?

Beli rumah tanpa deposit adalah mustahil. Betul, memang mustahil. Tolong ingat ni betul-betul ye. Sebab bila banyak orang ingat perlu ade banyak duit untuk bayar deposit, I don’t have to compete dengan ramai orang bagi mendapatkan satu-satu hartanah, hehe. Jangan mare…

Beli rumah tanpa deposit untuk rumah baru atau yang under construction ni agak straightforward la. Sebab sekarang ni agak banyak pemaju yang tolak diskaun yang diberi straight daripada deposit berbanding harga keseluruhan.

Contohnya, pemaju akan kenakan 10% downpayment. Bila 7% diskaun bumiputera dan kemungkinan 3% diskaun early bird ditolak terus daripada downpayment, end up tak payah bayar deposit nak beli rumah tu. Lagi-lagi sekarang ni kebanyakan pemaju absorb legal fee, lagi la tak bayat apa-apa. To make thing even sweeter bila ada pakej 5/95 (5% je downpayment).

Cuma nowadays bank seperti digesa untuk tidak membantu spekulasi hartanah dengan margin pinjaman sebegitu tinggi. Oleh itu, agak sukar sedikit pemaju nak launch projek perumahan baru dengan skim pembiayaan 5/95 ni. Still there with some follw through dengan developer.

Untuk rumah second-hand, situasi nak beli rumah tanpa deposit langsung memerlukan negotiation & psychological skill yang agak tinggi, which i myself is still learning. Kebanyakan penjual mahukan 10% downpayment sejurus SPA siap sign; lebih-lebih lagi jika anda membeli sesuatu hartanah tu menerusi ejen hartanah berbanding direct dengan pemilik.

Menjadi harapan pembeli atau pelabur agar bukan sahaja semua kos dan deposit boleh dibiaya melalui pinjaman bank (konsep leverage), malah selagi boleh tak nak keluar duit langsung from day 1. I did it once untuk rumah jenis second hand but i think more of coincidence than of solid strategy.

I notice ada satu apartment ni up for sale more than once. I know this sebab i really monitor the market (buying, selling & rental) very-very closely. So bila I ask penjual tu ape pasal dah banyak kali up for sale; takde orang nak beli sangat ke. Pelik jugak kalau takde orang nak beli for that very hot property. Then owner tu jawab, ade 2-3x buyer nak beli tapi loan kena rijek.

So I buat appointment nak tengok rumah and found the property very nice. Of course la jangan mention how nice rumah tu depan tuan rumah. Kalau awal-awal cakap susah mau tawar. In spite of cakap betapa bagusnya rumah tu, i just highlight mende-mende yang rosak sana-sini; which is very small macam satu ade satu tile yang retak etc.

Lepas agree harga jual to be 20% less than MV, then comes the time berapa nak bayar upon signing SPA. Since i know the biggest concern atau trauma si penjual ni ialah takut bank tak approve my loan, then i tunjuk letter to offer daripada bank (yg menunjukkan bank dh approve loan saya) sebelum sign SPA untuk tingkatkan keyakinannya.

Nak dapatkan letter to offer daripada bank tanpa SPA draft/final or booking form mudah saja. I did artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature. Hantar doc tu kepada bank untuk apply loan, dan tunggu la dalam 2-3 hari. Paling lama pun seminggu je nak tahu loan approve ke tak.

Bila owner rasa selesa, then takdela dia rasa keberatan sangat nak waive deposit tu.

19 thoughts on “Beli Rumah Tanpa Deposit Langsung?”

  1. lynna…i always waiting for this topic from u…hehe

    last few days, ada i and hubby pi survay umah flat 2nd hand, which the owner setujuu la nego2, nk less around 7 %…

    tp, agent mintak booking fee 3k, then once dh siap SPA, kena letak terus deposit 10%…

    sbb, i dah survey the loan from my banker and property value, leh cover 100%…
    penyewa pun dah ada….
    cash flow dlm 100/month…
    i only don’t have the courage yet to nego kaw2…(^_^)

    is it ok if we try to nego, utk not to put down any down payment, only the booking fee rm3k je (itupun kalau boleh nak nego gak jadi 1k je…hehe)
    Hanis´s menulis tentang ..Rasa jiwa kacau dengan urusan duniaMy Profile

    1. Hanis, good effort! 2-3% booking fees is quite standard. since normally duit tu went direct to agent (owner tak dapat ape2 pun from that 3%), susah nak nego to get less. but still no harm trying.

      try tunjuk LO to owner like what i did, mana tau dia boleh rasa selesa nak waive itu downpayment. just make sure it is clearly stated in SPA that it is zero downpayment. kalau dalam SPA dah mention 10% downpayment, almost takde chance nak nego anything less.

      All the Best!

  2. salam..

    suka baca blog ni..very informative.
    esp pasal kewangan…
    mommy lyna,
    org yg keje sementara ngn government mcm saya ni boleh ke
    apply tips ni? huhu…

  3. salam

    “artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k”

    RM $$$ tu harga mark-up ke harga owner nak jual saja?

    Akmal

  4. salam

    “artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k”

    RM $$$ tu harga mark-up ke harga owner nak jual saja?

    Akmal

  5. salam..kak nk minta pndpat..sy berminat nak beli rmh di kl sbb bkerja di kl..klau boleh nak beli rmh full loan..tak payah pakai duit lansung..ad owner yg mmg nak jual rmh die directly..tp die tak nak jual under market value..ssah nk nego..bl tnye agent die kt kne ad dlm 20k utk beli rmh area situ..nak keluarkan duit epf pn x byk lg..baru setahun keje..ada advise?..

  6. mintak contoh “artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature” bole x bang.. kalo x keberatan email sy azemydulhani@gmail.com
    tq.. jasamu dikenang

  7. terima kasih kepada penulis blog ni..banyak info..saya tengah plan nak beli rumah yang saya sewa hampir 3 tahun..memndangkan saya tak ada cash untuk bayar downpament..boleh bagi tip apa yang boleh saya lakukan untuk dapat loan 100%.syarat nak lulus loan rumah…saya ni berkerja sendiri dan ada akaun semasa dengan bank..terima kasih

  8. morning, boleh minta tak contoh surat “artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature” kalau tidak keberatan :) Jasamu amat dihargai :)

  9. Hi boleh minta tak contoh surat so calledartificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga sekian2 RM (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature” kalau tidak keberatan :) lucasnumerouno@yahoo.com.my.

    Sy ade dpt property cantek org nk jual tp biase la, saving xcukup nk buat downpayment 10%. thanks

  10. Hi boleh minta tak contoh surat so calledartificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga sekian2 RM (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature” kalau tidak keberatan :) lucasnumerouno@yahoo.com.

    Sy ade dpt property cantek org nk jual tp biase la, saving xcukup nk buat downpayment 10%. thanks

  11. harap anda akan menolong saya untuk membeli rumah tanpa downpayment
    kalau saya dapat beli ..saya amat berhutang budi…harap harap saya dapat jawapan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge