Beli Rumah Tanpa Deposit Langsung?

by admin on October 1, 2010 · 19 comments

Beli rumah tanpa deposit adalah mustahil. Betul, memang mustahil. Tolong ingat ni betul-betul ye. Sebab bila banyak orang ingat perlu ade banyak duit untuk bayar deposit, I don’t have to compete dengan ramai orang bagi mendapatkan satu-satu hartanah, hehe. Jangan mare…

Beli rumah tanpa deposit untuk rumah baru atau yang under construction ni agak straightforward la. Sebab sekarang ni agak banyak pemaju yang tolak diskaun yang diberi straight daripada deposit berbanding harga keseluruhan.

Contohnya, pemaju akan kenakan 10% downpayment. Bila 7% diskaun bumiputera dan kemungkinan 3% diskaun early bird ditolak terus daripada downpayment, end up tak payah bayar deposit nak beli rumah tu. Lagi-lagi sekarang ni kebanyakan pemaju absorb legal fee, lagi la tak bayat apa-apa. To make thing even sweeter bila ada pakej 5/95 (5% je downpayment).

Cuma nowadays bank seperti digesa untuk tidak membantu spekulasi hartanah dengan margin pinjaman sebegitu tinggi. Oleh itu, agak sukar sedikit pemaju nak launch projek perumahan baru dengan skim pembiayaan 5/95 ni. Still there with some follw through dengan developer.

Untuk rumah second-hand, situasi nak beli rumah tanpa deposit langsung memerlukan negotiation & psychological skill yang agak tinggi, which i myself is still learning. Kebanyakan penjual mahukan 10% downpayment sejurus SPA siap sign; lebih-lebih lagi jika anda membeli sesuatu hartanah tu menerusi ejen hartanah berbanding direct dengan pemilik.

Menjadi harapan pembeli atau pelabur agar bukan sahaja semua kos dan deposit boleh dibiaya melalui pinjaman bank (konsep leverage), malah selagi boleh tak nak keluar duit langsung from day 1. I did it once untuk rumah jenis second hand but i think more of coincidence than of solid strategy.

I notice ada satu apartment ni up for sale more than once. I know this sebab i really monitor the market (buying, selling & rental) very-very closely. So bila I ask penjual tu ape pasal dah banyak kali up for sale; takde orang nak beli sangat ke. Pelik jugak kalau takde orang nak beli for that very hot property. Then owner tu jawab, ade 2-3x buyer nak beli tapi loan kena rijek.

So I buat appointment nak tengok rumah and found the property very nice. Of course la jangan mention how nice rumah tu depan tuan rumah. Kalau awal-awal cakap susah mau tawar. In spite of cakap betapa bagusnya rumah tu, i just highlight mende-mende yang rosak sana-sini; which is very small macam satu ade satu tile yang retak etc.

Lepas agree harga jual to be 20% less than MV, then comes the time berapa nak bayar upon signing SPA. Since i know the biggest concern atau trauma si penjual ni ialah takut bank tak approve my loan, then i tunjuk letter to offer daripada bank (yg menunjukkan bank dh approve loan saya) sebelum sign SPA untuk tingkatkan keyakinannya.

Nak dapatkan letter to offer daripada bank tanpa SPA draft/final or booking form mudah saja. I did artificial doc yang mengatakan owner nak jual dengan harga RM $$$k (with some clause yg form tu tak valid kalau tak proceed dengan SPA within 30-days bagi menenangkan penjual) dengan buyer & seller signature. Hantar doc tu kepada bank untuk apply loan, dan tunggu la dalam 2-3 hari. Paling lama pun seminggu je nak tahu loan approve ke tak.

Bila owner rasa selesa, then takdela dia rasa keberatan sangat nak waive deposit tu.

Share Button

{ 19 comments… read them below or add one }