Azizi Ali Tips: His No 1 Advice for Home Buyer Like Us

I’m not a big fan of Azizi Ali. I’m not sure exactly why but probably because most of his advice & tips are geared toward beginners. Having said that, I have great respect on his sincere effort to educate Malaysian on personal finance subject.

And I recently found his advice on one of the article in the Malaysian Business (can’t remember exactly which month) about buying new home. His tip for home buyer this time is “Move to Better Neighbourhood as You Grow Wealthier”.

If you notice, his single advice is exactly the same as my blog post before about buying dream home. Still remember?

Azizi Ali’s article first started by giving example of one of his pilot friends who live in terrace house (somewhere in Shah Alam if not mistaken, pls correct me if you find me wrong). As he grow wealthier (I think because of bonuses and salary increment), he spend so much on renovation to the extend of adding another storey.

Soon enough his house become the most luxurious one in that housing estate. It is so obvious that his home easily become the first target for robbers & thieves. There are several occasions that threaten the family before they decided to move out later.

In general, most of us will enjoy more wealth as time goes by. This especially true when you were blessed with another baby born since Allah will grow the child ‘through you’. More kids you have, wealthier you become I guess (Orang kata, rezeki anak). As you were considering for an upgrade home, neighbourhood should be above all buying criteria.

To me, home upgrade is not only about moving from high-rise condo to landed properties or from terrace-house to bungalow. If that’s all mean to you, you won’t get more than just a ‘house’. I think we should upgrade to better lifestyle instead. And getting high quality lifestyle depends so much on the type of people who live in it. Therefore, neighbourhood is really nothing more than everything to me.

With good mixed of neighbour,

  1. You can surround yourself with high quality people who can better shape your thinking.
  2. Rest assured your kids has minimum ‘wasting time’ problems since they are educated enough to know that merempit is not good at all.
  3. Your parents can easily find good friends for their social activities; which normally about religious subject.

Most importantly, your family can have enough social activity on weekends than just spending hundreds if not thousands of ringgit at major shopping complex every single week.

The problems is, what makes a neighbourhood considered good? And which location or area deserves the label of ‘good neigborhood’?

Maybe you can share your experience living in your current neighbourhood so that other mommies can consider such point when they plan to buy a dream house….

Rumah ke Universiti? *This is Arwah Micheal Jackson’s house at Chicago.

21 thoughts on “Azizi Ali Tips: His No 1 Advice for Home Buyer Like Us”

  1. oh..x lah byk sgt ilmu tp pengalaman utk 2 rumah (1 apt, 1 rumah). mana2 pun sama, kalau kita nak bercampur gaul.

    1) Apartment (Apt)
    Walaupun mungkin lps masuk, terus tutup pintu buat hal sendiri tp masih ada dianjurkan aktiviti beramas mesra. So up to u nak join ke tak? ada jgk walapun apt, jiran kemain ramah sampai kita lak tade privacy tp kdg2 jiran peramah ni bagus dari segi sedikit qaypochi
    (sekurangnya dia akan bgtahu kalau anak kita buat hal ke apa ke kan?)

    2) Rumah Bertanah
    Emm..Baru 4 bulan, leh kata ok jgk sbb jiran2 agak peramah jd kita tak segan nak bercampur (again, up to kita jgk nak duduk diam/ bercampur). So kalau bagi anak main sama2, tak risau sbb byk mata tlg tgkkan and so far, semua dlm lingkungan mcm kami sendiri (anak baru 1-2) dan kalau yg senior skit pun, oklah juga lifestyle mereka yg sedang2 aje sbb most of them, gov.servants!

    Apa pun, i rasa bkn je atas diri sendiri di mana pun kita beli rumah. Juga atas kemudahan yg sedia ada dlm tu koman2 mesti ada kedai2 runcit, masjid (penting woo nak buat solat terawih, raya, qurban dll), sekolah,restoran, klinik, kedai myk dan ATM/ banks. Baru lah rumah tu tak jadi sekadar pondok tidor!

    1. betul3x.

      sekarang kita busy & anak kecik2 mungkin tak rasa lagi impaknya. nanti anak dah start sekolah rendah, kalo kawasan kejiranan yg tak bagus, nak ke kita kalau anak kita berkawan dengan manusia yang bukan2? kan?

  2. saya duk apt, kat tmn saya nie ada 4buah apt (sri dahlia, sri cempaka, lavender & ixora) & 1 deretan kedai (kedai runcit 2buah, dobi, 7e, car wash, kedai gunting, restoran 2 buah)..kat apt saya (sri dahlia) ada nursery, management off, surau n dewan..majoriti drpd penghuni kat apt nie penyewa yg terdiri drpd foreigner, ada pro n cont duk kat cni tp layan jela coz nie umah s’diri, klu duk nyewa dah lama kot pindah…hehe…

  3. Kami pula pilih rumah… yang ada banyak kemudahan. Especially LRT la senang untuk abah addinnasa g kerja. Untuk ibu sekolah ada di mana2. Ada tempat makan yang selesa sebab tu kami pilih kat taman Melati. Swimming pool pula ada untuk setiap phase.

    Untuk rumah atas tanah pula kami cari yang kami mampu bayar dan berbaloi dengan keluasannya, 40 X 80. Mungkin luar sikit dari KL iaitu Rawang Perdana tapi ok la hanya 15 minit ke KL itupun jika tak jam.

    Apapun kami suka jadi early birds sebab harga dia jauh beza bila dah mula launch seriously to public. So memang kena rajin lah pergi tengok showroom. hehehehe.
    .-= kak N´s last blog ..Hilang seri wajahnya… =-.

    1. besarnya rumah Kak N! dua kali bukak rumah saya ni. wah wah wah boleh berlari2 kat dalam tu.

      mmg kena target cepat2 kalo dia stat buka showroom kan. nanti ada je yg beli sebab nak jual balik dgn harga tinggi!

  4. BTW for us, we are the one yang create environment so to have a good environment we need to enjoy the life naturally. Sesiapa pun di sekeliling kita akan menjadi satu pelengkap jika kita saling menghargai.
    .-= kak N´s last blog ..Hilang seri wajahnya… =-.

  5. Saya dah menyewa kat Berjaya Park, Seksyen 32 Shah Alam hampir 3 tahun..Alhamdulillah, dekat ngan ofis, surau, kedai & kejiranan pon ok..pernah sekali tu jiran yang tolong teduhkan kain bila hujan (masa tu saya kat opis) & Alhamdulillah juga tahun ni kami akan berpindah ke rumah baru yang kami beli berhampiran dengan rumah sewa ini..
    Faktor2 yang kami konsider sebelum beli rumah adalah;-
    1) Kewangan..this is very important..cari rumah yang kita afford to pay every month..jangan tamak nak rumah besar terus..cukuplah sekadar yang termampu ngan poket kita
    2) Dekat ngan tempat keje..saya suka rumah dekat ngan tempat keje sebab dapat save banyak masa, tenaga & duit minyak & tol pon dapat save juga
    3) Rumah tu haruslah dekat ngan sekolah, hospital, bank & juga kemudahan yang lain..
    4) Kalu boleh cari rumah yang guarded, xsalah kalau kn bayar setiap bulan sebab ianya dapat melindungi kita & harta benda kita dari bahaya perompak & penyamun

    Saya rasa itu saja faktor yang kami fikir perlu..kalo ade lagi..bolehlah share ya
    .-= Zaila´s last blog ..Bersiaran Dari Dorset Hotel, Pasir Gudang =-.

    1. masya-Allah, baik hatinya jiran tu! seronok kan ada jiran macam tu, kita pun takde rasa hidup sebatang kara walaupun rumah jiran berkongsi dinding je hehe.

      btw terima kasih atas faktor2 tu. mmg bagus!

  6. Suka dok kawasan perumahan sekarang ni. Tenang dan damai. Dekat dengan sekolah, stesen minyak, supermarket, surau (yang dinaiktaraf sebagai masjid. Beraircond lagi you!), dekat dengan pasar malam, etc. Semua within reach. Boleh jalan kaki. Jalan tak jem. Suasana tak bising. Owh ada lagi.. ada clubhouse (mesti la ada swimming pool), ada kandang kuda (boleh tunggang kuda you!), restoran banyak kalo dah malas masak (24 jam punya pun ada). Berminggu dok kat dalam ni tak jejak dunia luar pun tak pe. Kemudahan lengkap. Aman. Berbukit bukau & masih ada hutan simpan. Dan yang penting lagi boleh online!

    Kawasan perumahan ni sangat² self sufficient! Anak akak belajar kat preschool atas bukit yang menghadap hutan. Pepagi berkabus je kawasan tu.
    .-= suealeen´s last blog ..We’re counting… =-.

  7. Alhamdulillah, so far Aman Perdana ni mmg kawasan kejiranannya bagus. Edcuated & quality neighbour lah… my place gated & guarded so tak lah risau sgt tentang rompakan walaupun ada gak sket2 kes pecah rumah. biasalah tuh, memana pun ada kan ..but so far, kawasan nih ok .. kemudahan pun dekat ..

    masa memula pindah, i risau gak .. takut ramai sgt chinese nanti takder jiran melayu @ india pulak coz my area cam banyak chinese yang suka beli. but, i’m so lucky sebab lorong umah i mmg multiracial. Happy lah gak… Satu lorong tuh ada Cina, India, Melayu & Hongkee.. sebelah umah i Indian, depan umah i ada 2 keluarga Melayu, belah kanan umah sebelah taman pun Malay. Hujung lorong mostly Chinese . Memang berbilang bangsa & semuanya baik2 ..Memang quality mind lah org kata..hehehe

    Aktiviti surau pun banyak ..ada yg sempat i join, ada yg tak but overall, mmg okay duk sini.. harga pun tak semahal kat Shah Alam walaupun 10 minit jer nak ke Shah Alam tuh .. nasib i baik sebab i beli rumah sebelum harga bahan2 pembuatan rumah naik mendadak.. pas settle je semua pembayaran utk beli rumah, harga pun naik mencanak2 ..ehhehehe
    .-= Watie´s last blog ..Kegilaan Qarissa Terhadap Little Reader! =-.

    1. u memang peramah so tak heran kalo dapat berbaik2 ngan jiran yg multiracial tu hehehe.

      untungnya dapat beli rumah masa murah kan? rasa macam “nasib baik aku terbeli, kalo tak kau akan menyessal!” hihihi.

  8. aspek kejiranan dan kemudahan antara yg terpenting la kalau nk beli rmh. kalau dpt jiran yg best mmg sgt2 bagus la..dr segi keselamatan rmh, keluarga & anak2 insyaAllah terjaga skit. kemudahan pun penting jgk mcm klinik, kedai runcit, playground, etc. erm…bila la agaknya dpt beli rmh sendiri..
    .-= NaDiaH SiDeK´s last blog ..BBQ – pergi ke tak? =-.

    1. betul betul betul

      sebenarnya nak cakap satu rahsia ni. saya tak kenal pun jiran sebelah ni. tapi jiran sebelah yang satu lagi tu penyanyi nasyid tau! hahaha.. nak jugaaaak~

  9. better lifestyle better neighbourhood cant be true in all situation. when we buy a house we will no know who is our neighbor till we move in. n if we know before pun, ntah2 dia sewakan the house kan..so kita kenalah berbaik2 ngan jiran. yelah mana tau satu hari we need their help. it happened to me..masa tu duduk condo. luckily la pernah la tegur jiran depan rumah. then one day i terberanak kat rumah, luckily la jiran depan rumah dtg tolong..masa tu me n hubby je kat rumah. jiran tu la yg tolong pegang kan baby, tgu ambulans kat bawah..dah kelam kabut. sib baik kenal jiran :)
    my 2 cents – kenali lah jiran anda :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge