Al-Quran Terjemahan PerKata

by admin on February 6, 2012 · 4 comments

Baca Al-Quran mesti lagi menarik dan best bila kita faham maknanya. Saya ni pun setakat Bahasa Arab komunikasi asas, boleh agak sikit2 je lah apa makna bacaan al-Quran yang kita baca. Kalau nak translate satu-satu kadang2 tersasar juga dengan terjemahan biasa, sebab kadang2 ayatnya diolah supaya kita mudah faham, dan ada lah direct translation.

Tapi bila dapat faham makna satu2 perkataan, especially yang selalu diulang2, jadi best pula rasanya. Siap boleh guna dalam percakapan harian lagi (erk, sejak bila cakap Arab?). Perkataan simple2 boleh lah.. Ulaaa ika, Zhalika, Ya ayyuhannas.. ^___^


Aha… InsyaAllah Tafsir Al-Quran Per Kata ni boleh bantu kita faham al-Quran dengan lebih baik. Yang bestnya ia ada asbabun nuzul, atau penyebab turunnya ayat. Menarik kan bila dapat kenali sejarah ayat2 Quran.

Tafsir Quran Per Kata ni saiz A4, besar dan jelas untuk dibaca di rumah.


Tafsir Quran Per Kata ni boleh dibeli secara online di sini (KLIK LINK DI BAWAH):

KLIK UNTUK BELI AL QURAN PER KATA

Sempena tahun baru 2012, tahun baru hijrah 1432, serta Maulidurrasul kali ni ayuhlah kita berubah ke arah yang lebih baik, baca Al-Quran dengan lebih berkesan dan faham apa yang kita baca.

Insya-Allah, ini terjemahan dan bukan tafsir, sekadar memahami ayat2, bukan penafsiran di sebaliknya ya :)

Antara keistimewaan Quran per Kata ni:

- Tafsir umum yang ringkas, bukan sekadar terjemahan, disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Qur’an

- Mudah dibaca dan difahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara ayat per ayat.

- Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang mu’tabar

- Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, iaitu informasi tentang keadaan dan latar belakang turunnya setiap ayat.

- Dilengkapi juga dengan terjemahan.

- Sesuai untuk dijadikan hadiah buat yang tersayang

Apa lagi jom beli satu, mungkin boleh beri pada ibu, bapa, suami, kakak, abang dan kawan2 :)

Klik Untuk Beli Al Quran Per Kata

***saya sedang mendengar pelajar2 pekak & bisu sedang mengaji. *kagum*

{ 4 comments… read them below or add one }

arin February 6, 2012 at 8:36 am

Our company pun dulu edarkan kitab ni. :)

Reply

laila February 16, 2012 at 4:34 am

ya allah.. mmg tepat pada masanya… mmg nk cari pun tafsir camni.. dan satu lagik nk carik yg ada explanation part terjemahan dia tu,,, sbb kadang2 tak tercapai dek akalku maksd sbnar…. any suggestion?
laila´s menulis tentang ..Giveaway : Julung2 kalinyaMy Profile

Reply

laila February 16, 2012 at 4:35 am

eh, maksudnyo?
- Dilengkapi juga dengan terjemahan.
laila´s menulis tentang ..Giveaway : Julung2 kalinyaMy Profile

Reply

Mommy Lyna February 16, 2012 at 12:13 pm

tak paham. maknanya tafsir dia ke? terjemahan mmg ada

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: