25 Hari Tanpa Bazar Ramadhan

By | August 16, 2010

Assalamualaikum dan salam perkenalan untuk semua…sebelum saya menulis enrty ini sy ingin mengucapkan terima kasih kepada Mommy Lyna sebab bg sy jd guest author dia..wah mcm ucapan syarahan pulak..

Kepada yang belum mengenali sy, sedikit pengenalan, sy adalah ibu kepada seorg anak, bekerja sbg pensyarah di Politeknik Ungku Omar, n longlive fren ler dgn Lyna yg saya panggil Meklong nih..

Sebagai seorg kawan, Lyna ni mmg seorg yg sgt rajin n advance dlm segala hal ler..mmg respect habis kt dia, tp 1 hal dia xleh beat sy, hehe, bab memasak..sy bukanlah seorg yg sgt2 terer memasak..tetapi sy sgt2 minat memasak..dan sy suka bereksperiman dgn apa saje..

Jd sy come out dgn resepi2 yg mudah, murah dan menjimatkan masa, takderlah bila bace resepi tuh terlopong tak tau ape ke benda bahan dia kan..

Then bila dia suggest sy buat blog, dia cuma ckp ‘buat je ape yg mu tau’..sy wat blog pasal masak2..tp mmg dah byak sgt blog masak2, so i need to come out with something different..then i decided not to blog about fancy food, but i want to blog about good food, fresh food made fast..

Sebab2 sy sgt suka masak ialah:
-suami sy suka makan
-sy suka makan
-sy cerewet tentang kebersihan dan kesegaran makanan
-sy malas nak bersiap gi makan kt luar
-dan yg terpenting..sy mahu berjimat..tp saya bukan kedekut yer..

Sebab sy yg terakhir itu mungkin menyebabkan ade yg terpk kenapa nak berkira untuk makan sedangkan kita berkerja kan..tp life has it ups dan downs..2009, dr Januari-November, suami sy tidak bekerja (artikel ini diizinkan sang suami yer utk berkongsi pengalaman), mase tuh kami baru 4 bulan kawen,i pregnant 3 bulan before that hubby kerja kt kl, then dia dpt offer kt ipoh, tp company tuh nak cepat, company asal pulak nak resign kena 2 bulan notis. then my hubby terpaksa let go the offer, n habiskan 2 bulan kt company lame. Kami tawakkal jer masa tuh n nasib tak menyebelahi kami, mmg susah sgt lepas tu nak dpt keje kt ipoh..so hubby duk umah jer..so setiap hari, mase lunch sy akan balik masak tok hubby…begitulah setiap hari kehidupan kami sampai anak sy lahir pun hubby yg jaga sampai anak 4 bulan…

Alhamdulillah, dlm tempoh tersebut kami telah membeli aset berupa tanah lot baglo untuk pelaburan..sy buat personal loan dr bank melalui potongan Biro Angkasa , so gaji sy mmg byk dipotong ler, tp kami mmg bole survive kerana memasak sendiri sgt menjimatkan.

Sekarang, suami dh bekerja..kami dlm proses membeli 2 lot tanah utk dibuat rumah sewa dekat Politeknik Kok Lanas Kelantan. (FYI-student poli boleh mencecah sehingga 7000 org pada satu2 masa).

So, sempena bulan Ramadhan ni sy akan launch 1 segmen iaitu Cabaran 25 Hari Tanpa Bazar Ramadhan..sy bukan mencabar sesiapa..cuma mencabar diri sendiri.. dan ibu2 di luar sana seperti saya, untuk memasak sendiri hidangan berbuka sekeluarga.

Juga ada Give Away berupa tudung Hajra-awning thai silk-twizz utk dimenangi, caranya mudah sahaja:
-jd Follower berdaftar di http://mrsnik.blogspot.com ..hehe
-tinggalkan at least 1 komen kt mane2 entry bermula dr entry 1 Ramadhan
-10 hari sebelum raye, pemenang akan diumumkan, n tudung akan diberi mengikut pilihan warna pemenang..

Selain memasak, sy juga akan post entry2 baru dlm ruangan mrsnik’s DIY(sy sgt suka bertukang)..mrsnik’s closet (mane nak dpt baju2 murah n bergaya, biasa lah org kelantan-jangok!)..mrsnik’s parenthink (yg ni tak expert pun, cuma share pengalaman jer) …so check it out..do visit my blog at http://mrsnik.blogspot.com

Sekian…jumpa nanti ya … Jangan lupa sahuti cabaran ni! (Mommy Lyna wajib sahut! – dengarnya beliau setakat ni belum jejak kaki ke Pasar Ramadhan lagi, kuih pun buat sendiri 🙂 )

Jangan lupa ke blog saya, sertai giveaway & sahut cabaran 25 Hari Tanpa Bazar Ramadhan!

6 thoughts on “25 Hari Tanpa Bazar Ramadhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge