11 Tanda Awal Kehamilan

By | November 30, 2011

Para isteri yang baru mendirikan rumahtangga (dah yang dah lama) dan tak sabar-sabar nak timang anak (juga anak kedua) pastinya gabra setiap kali saat-saat period nak datang. Maklumlah.. datang ke tak datang ke.. kalau datang, aduhh kecewanya. Takpela bang kita cuba lagi 😛

Sebelum membuat ujian kehamilan, pastinya ada yang tertanya-tanya, betul ke perasaan sebegini adalah mengandung?

So, mari kita tengok apakah tanda2 biasa sebelum mengesahkan seseorang itu hamil..

1. Payudara terasa bengkak, ngilu dan tegang
Sama seperti gejala sebelum kedatangan haid, seorang wanita tu akan rasa payudaranya tegang dan sakit bila disentuh. Rasa bengkak, tak selesa.. areola pun mungkin membesar sikit.

2. Keluar sedikit darah atau kecoklatan
Kadangkala bila penempelan zigot berlaku, ada orang akan berdarah sikit.

3. Rasa tak sedap badan, mual
Kebanyakan wanita mula merasa mual selepas minggu kelima. Morning sickness ni tak semestinya pada waktu pagi je. Petang, malam, bila-bila masa je pun ia boleh datang.

4. Deria bau semakin sensitif
Kalau sebelum ni rasanya bau bawang tumis tu biasa je, bila dah hamil mungkin rasa dah tak boleh tahan. Bau-bau yang sebelum ni boleh tahan, jadi tak tahan. Paling tak best kalau tak boleh tahan bau badan suami hehehe.

5. Perut kembung dan badan berangin
Perubahan hormon kehamilan ni menjadikan kadangkala terasa badan macam berangin, perut asyik kembung.. Kepala pun pening je akibat angin.

6. Suhu badan meningkat
Pada peringkat awal kehamilan, suhu badan menjadi tinggi sikit dari biasa. Mungkin terasa badan panas-tak-panas. Rasa macam demam-tak-demam.

7. Asyik terasa nak kencing
Semasa mengandung, kapasiti cecair (darah) dalam badan meningkat, dan cecair yang diproses oleh buah pinggang juga meningkat. Jadinya akan rasa lebih kerap nak buang air kecil.

8. Letih dan lesu melampau
Di peringkat awal kehamilan, sistem badan bertukar. Imuniti akan berkurang kerana nak memberi ruang kepada ‘benda asing’ membesar dalam tubuh kita iaitu baby. Jadi perubahan dalaman ni membuatkan ibu rasa tak selesa, letih, lesu…

9. Mengidam macam-macam
Tubuh kita sebenarnya sangat ‘intelligent’. Bila kita kekurangan sesetengah vitamin, ia akan menunjukkan tanda2 ‘craving’ atau mengidam. Maklumlah bila dah mengandung, keperluan vitamin dan mineral meningkat. Boleh baca entry saya di sini untuk melihat kaitannya ==> Mengidam atau Teringin – Akibat Kekurangan Vitamin?

10. Sakit pada bahagian bawah perut (ari-ari)
Rahim yang selama ini tidak pernah membesar, akan mengalami pembesaran yang pesat dalam masa 9 bulan. Jadi kadangkala boleh rasa sakit pada bahagian bawah perut.

11. Lambat datang bulan
Bagi mereka yang period-nya tetap, bila terlambat datang haid tu mungkin adalah petanda takkan datang2 haidnya dalam masa 9 bulan lagi 😀

So.. kalau ada tanda-tanda macam tu, apa lagi, bolehlah jalani pemeriksaan samada di klinik atau di rumah 😀

ujian kehamilan

Sesiapa yang ada tanda-tanda semacam tu saya dahului dengan ucapan TAHNIAH 😀

Psstt.. kalau menyusu badan dan tak datang haid jangan terlalu yakin tak boleh ‘accident’ ya 😉

Oh ya, entry ini tiada kena mengena dengan saya. Saya masih berbadan satu. Mungkin untuk 2-3 tahun lagi 😀

32 thoughts on “11 Tanda Awal Kehamilan

  1. Cute Mum

    nice info..
    sekarang memang tengah dalam delima dengan kesihatan..
    tanda macam pregnant, tapi check still -ve..

    Reply
  2. ApasH

    nasib dah warn awal2 takde kena mengena. Kalau tak konpem sume ingat mommyLyna preggy lg. huhuhuhu..

    Saya pon period tak dtg2 lepas bersalin haritu. Dah nak masuk 9bulan ni…

    Reply
  3. nurmisnan

    Semasa aku mengandung, tidak ada rasa megidam langsung tetapi
    mr. hubby plak yang mengidam dan mual. hik3….

    Thanks for sharing here…

    Reply
  4. eliss

    alahaiii….me period lewat jugak ni…risau jugak takut kehamilan luar rahim..nauzubillahiminzalik…

    Reply
  5. iza

    wah snk nye korang semua da pregy…saya da kawin 3thn da….sampai skang rezeki xde lg….kali nie period lewat….tp tkt je nk check…urmmm tkt keciwa lakz…..sebab bulan lepas lewat gak….tp bila check -ve…pastu period dtg,,,,berketul2….mmg frust sgt2

    Reply
    1. penawar

      salam iza..
      period anda berketul adalah kerana kedudukan rahim anda tidak berada pade posisi yg sepatutnya..nasihat sy, berjumpelah bidan urut dan betulkan semule posisi rahim anda.:)

      Reply
      1. iza

        yeke ker ….thanks ya…..adakah kedudukan rahim xbtl….boleh meyebab kan period lewat????

        Reply
        1. ain

          ya. tu salah satu juga. orang kata rahim kita “jatuh”. so bolehlah pergi berurut naikkan balik rahim tu.

          Reply
      2. nazira

        salam.. saya habis period 2/9/2017.. tapi semalam (11/9/2017) ada keluar lendir coklat2 sikit.. harini pergi toilet pun ada jugak.. tu tanda apa? saya period lagi ke mcm mana? tak nak berharap sangat untuk pregnant nanti tak ada kecewa pulak.. tapi bohong lah dalam hati kecil ni memang harapan tinggi nak sangat pregnant..

        Reply
  6. nadiya atasya

    saya dah lewat 2 minggu lbih..masih x check lagi…tapi semlm saya ader turun tanda darah sedikit n lendir coklat…adakah tanda penempelan atau dtg bulan…

    Reply
    1. izzz

      same mcm saye le…..bila saya uat upt -ve le….nie br scan rahim…mmg kosong….lom rezeki saya lg…

      Reply
  7. izzz

    saya br lepas check rahim…alhamdulilah semua okey….tkt hormon je yg xokey…sebab tu period xbtl…xpe….pasni ada 2nd treatment lg…nk tgk mcmane

    Reply
  8. mas

    salam..sy da dkt 2 thn kahwin,pernah gugur skali tp sampai sekrng belum ade rezeki lg…ni da lewat period xsampai 1 week lg…tp mse 4 hr lewat ade check -ve…seblm ni penah gak lewat sebln lebih..buat upt -ve jgk..knp ye…ada mslh hormon ke sbb ape period jd lmbt??risau sgt sbb sy nk sgt pregnent..tq

    Reply
  9. Ain

    Saya da kawen 3 bulan. Ni
    Lewat period 11hari. Smlm check beli yg murah je rm10 mcm tu tgk2 2line. Tp btul ke? Mcm xpercaya……….. Perlu ke beli preg test yg mahal pulak??

    Reply
  10. nani

    sy pun kluar cecair coklat banyak gak smpai basah seluar.(x pakai panties).ingat period,tapi x kluar pun.period blm masa dia lg.agak2 napa yer?

    Reply
  11. zara

    saya pun pernah rs lambat peknen dulu… kl lbt period je asik buat UPT je…. hasilnya -ve… so sy fhm sgt perasaan kawan2 yg lmbt peknen…. tp kat sini sy nak syorkan cubalah berurut…. usaha disamping doa pada Allah swt…. berurut tu penting utk kita… sy dulu bidan tu kata rahim di bawah… maybe sbb aktif kot dulu2… lepas 2,3 kali urut (sengkak rahim) Alhamdulillah dengan kuasa Allah lekat anak pertama. La ni berturut2 pulak anak saya…. skarang tgh peknen anak yg ke4…. cuba ye jgn x cuba n jgn putus asa

    Reply
  12. okim

    sy lewat dtg period 5 hari.ade tanda keluaran cecair warna choclate.sy tiade rse sakit,mual.kenape ye?

    Reply
  13. eyzy

    sy ade rs sengal2 kat bawah perut adakah sy mengandung??? period sy sll x menentu… kadang2 sakit 2 dtg tiba2… sekejap rs sekejap x ….

    Reply
  14. Suria yussof

    Assalamualaikum

    Saya pernah datang Sarah coklat selama 4hari.tekak rasa mual ,sekarang saya demam dan terasa sakit di ari ari adakah saya hamil

    Reply
  15. nurul aida

    Sy mengalami kencing x lawas..semasa membuang air kecil rasa sakit sedikit..lps sehari tu sy kuar darah period tp period sy kuar sikit2..bila pakai pad darah kuar sikit…warna coklat n kehitaman…apa masalah sy?

    Reply
  16. lin

    Skrg ni saya rasa dah 3 hari berturut rasa panas and rasa kramp kat pinggang Dan sakit do bahagian ari2 kejap sakit kejap tak sampai rasa tak Selesa.,d bahagia dubur pun rasa macam kena tarik2 je..adakah ini tanda hamil yg sudah 3 tahun saya nantikan?

    Reply
    1. faziela

      Awak mengandung ke masa tu. Saya rasa situasi awak ni mcm saya ni laa

      Reply
  17. merah

    Usia Perkahwinan sy baru masuk 2 minggu.Dan sekarang nie sedang period yg pelik nye sy asyik mual di waktu mlm sedang kn sebelum ini kalau period x pernah pula mual atau rasa yg pelik mcm nie.tapi x mungkin sy pregnent kn.ape2 pn kami tetap mencuba.

    Reply
  18. azie

    Sy nk tya sy baru dtg haid 2 mggu lepas.skrg ni sy kerap sgt sakit kepala bila ptg jew..dgn sakit gigi sekli..2 hingga 3 jam baru ok blk..perut pn rasa berangin..breast pn rsa berat..sakit kdg bedenyut..ari ari pn ada gk sakt bpa hari..ada ka itu tanda mengandung???

    Reply
  19. mimi

    assalamualaikum…..
    Blh sy nk btnye tk…sy dah lmbt dtng bulan sebulan 24 ari..las dtng bulan..bulan 4…sy dah rasa mual.penin.sering buang air kencing.cepat lelah..tapi sy dah cek guna alat pregnancy tapi asel nya negative.. ada kh u all blh baji jwpan knp…

    Reply
  20. yanie

    assalam..
    saya baru kawen 2 bulan.. minggu nie saya ada lain macam cikit dgn badan saya.. pagi rasa pening2 sikit dan rasa sakit bawah ari2… rasa berangin ja.. badan rasa lenguh2.. nak check Upt takut menghampakan.. tapi saya berharap sangat ada rezeki kali ini.. amin..

    Reply
  21. Eryn

    Sekarang ni period lewat 3 hari…badan sakit…mcm nk demam…sakit gusi…period saya setiap bulan datang tepat masanya..adakah saya mengandung…takut nk check upt

    Reply
  22. sri

    Period saya tak dtg – dah masuk 6 hari – tapi ada mengalami sakit2 pinggang belakang dgn sakit ari2 bahgian kanan.
    Selera makan bertambah – asyik nk mkn je – malas tahap melampau – kdg2 rasa mabuk dan pening – tapi tiada morning sickness –
    Belum check lagi pasal takut hasil negative nanti buat saya jadi kecewa sgt sgt. Btw dah 6 bulan saya kahwin.

    Reply
  23. NurAshiqin

    saya period sebulan2 Kali bulan9 baru lepas dtg period nie saya rasa perut berangin Dan law saya picit sakit perut bahgian bawah Napa ye

    Reply
  24. Nizaa

    Hi . . Mohon penjelasan saya bru jk brumahh tangga sO nak dlm beberapa mnggu nii ada maslah skit. . Payudarah bengkak tp tak lharr skitt skit mcm mw dtg haid jga . . Dha msuk 2mnggu lebihh . . Dan klau awal pagy bangun chek bwat prutt ada mcm bnda keras apa tuh??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge